Проф. Петър Куцаров представи в Поморие книгата си „Неразгаданият феномен Еркеч“

В очакване на предстоящите пролетни празници Цветница и Лазаровден, на сцената на НЧ ”Светлина 1939” гр. Поморие, проф. Петър Куцаров представи книгата си „Неразгаданият феномен Еркеч“. Това уникално село от поморийска община е един “своеобразен езиков остров”, който привлича вниманието на българските и чуждестранни езиковеди. Точно в него се доказва, че род и родина се пазят не само с оръжие в ръка, а и с език и песни.

Авторът на книгата е родом от селото, доктор на историческите науки, професор, дипломат от кариерата. Освен за родното си село, темата на неговите проучвания са и сведенията за България в руските архиви. В книгата си от 252 страници Петър Куцаров търси отговор на въпросите кога е създадено Еркеч/днешно  Козичино/, защо еркечани стават „царски“ хора, какво определя мястото на селото, какви са талисманите на местните хора. В изданието са описани еркечката носия, хората, песните, еркечкият фолклор. Освен това Петър Куцаров изследва митовете за уникалното населено място и отговаря на много други въпроси, свързани с Еркеч и еркечани.

На представянето на книгата присъства и кметът на община Поморие Иван Алексиев, който увери присъстващите в залата, че ще направи всичко необходимо за включването на Еркеч и богатия му автентичен фолклор в Нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО още през тази година.

А проф. Куцаров напомни, че “дор език живее, народ не умира”, както и да не забравяме, че родът на Георги Стойков Раковски по майчина линия е от Еркеч. Неговият дядо – Ради Мамарецът живее в Еркеч до 1750 г. и е пазач на Хемските порти. Апостолът на свободата Васил Левски изгражда комитет в Еркеч, оглавяван от поп Петко Дойнов. Жителите на селото са ревниви в опазването на своя език и още през 1845 г. на мястото на изгорената, построяват нова каменна църква, която и днес съществува.

Проф. Куцаров отговори и на други въпроси, свързани с възникването на Еркеч, за това в какво вярват хората там, какви са талисманите им и какви са били ролите на Бабата, Стареца, Кмета….

Интересна и вълнуваща вечер в Поморие-   с  представянето на книгата на Петър Куцаров „Неразгаданият феномен Еркеч“, с песните в изпълнение на Групата за автентичен фолклор “Здравец” при ПК “Св. Георги” гр. Поморие, с ръководител Петка Златинова и на финала на вечерта- пожелания за здраве и светли предстоящи празници