Пътуващ филмов фестивал в Каблешково в края на юли

“Танцово кино на път из България” организира  фондация „Човек с шапка“ от 18.07. до 01.08.2022.  в 10 града в цяла България.

Ще се състои  прожекция и дискусия на танцово кино, режисирано от млади български артисти.

Ще бъдат организирани и двудневни работилници за създаване на късометражни танцови филмчета за деца и юноши в три от тези градове.

Един от тях е град Каблешково, където пътуващият филмов фестивал ще бъде на  28 и 29.07.2022г.

За фестивала накратко

“Танцово кино на път из България” е пътуващ кино фестивал, чиято мисия е да популяризира жанра на танцовото кино в по-малките населени места в България. Фестивалът се провежда за втора поредна година и е част от проекта “Фокус Кино Танц” на фондация “Човек с шапка”, чиято дейност е в сферата на съвременния танц и танцовото кино.

В рамките на две седмици, нашият екип ще обиколи 10 града из цялата страна, където, в сътрудничество с местните общини и кметства, ще проведе безплатни прожекции на танцово кино и дискусии с местното население. В програмата на фестивала са включени 3 късометражни филма на млади български режисьори – “Жената, която уши знамето” на Стефани Ханджийска, “Яхт Клуб Суинг” на Силвия Чернева и “Уязвим” на Коста Каракашян, както и някои от филмите, създадени от курсисти в нашата обучителна програма миналата година.

Освен прожекциите и дискусиите, в три от градовете (Белоградчик, Тервел и Каблешково) ще организираме и детско-юношески ателиета за кино танц. В рамките на два дни ще запознаем децата с жанра кино танц, ще ги разделим на групи и ще им предоставим ресурса и подкрепата да направят свои собствени едноминутни танцови филми. В края на всяко ателие ще прожектираме създадените филмчета като част от прожекцията на турнето в съответния град. Ще поканим публиката да гласува за любимите си три филмчета, които ще спечелят професионално звуково оформление от композитор и участие във фестивал “Фокус Кино Танц”, който провеждаме заедно с курсистите от обучителната си програма през октомври в София.

Освен фестивала, проектът включва още едногодишна обучителна програма за танцово кино и осъществяването на 3 високобюджетни продукции на български танцови филми. Цялостният проект е подкрепен от Национален фонд “Култура”, но поради ограничения в получения бюджет, нямаше да имаме възможност да осъществим ателиетата без подкрепата на Виваком грант.