Окръжен съд Бургас потвърди наложена мярка за неотклонение задържане под стража на Венелин Савов. Той е разследван по досъдебно производство за това, че на 12.08.2015 год. около 03:00 часа в гр. Черноморец противозаконно е отнел лек автомобил „Мерцедес“ от владението на полски гражданин, без негово съгласие, с намерението да го ползва. Няколко часа по-късно с помощта на друго лице, те придвижили  автомобила до разсадник край село Порой, община Поморие, където го оставили.

На следващия ден двамата се върнали до противозаконно отнетия автомобил, за да вземат сервизната му книжка, когато Савов е заловен от органите на полицията, а съучастникът му е успял да избяга и да се укрие. Обвиняемият веднага е започнал да съдейства на органите на досъдебното производство, като е направил пълни самопризнания пред съдия. На 16.08.2015 г. Районен съд Поморие е взел по отношение на него първоначална мярка за неотклонение задържане под стража. Савов обжалва това определение на съда с искане да бъде изменена постановената му мярка за процесуална принуда в по-лека.

Той се позовава на дихателно заболяване, за което днес не бяха представени документи и семейна ангажираност към болната си майка, за която трябвало да полага грижи. Пред въззивния съд Савов заяви, че нямало да се укрие и помоли да му бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест. Служебният защитник на Савов пледира, че наложената мярка задържане под стража е прекалено тежка и неадекватна на извършеното престъпление. Според адвоката престъплението, в което е обвинен Савов не е с най-висока степен на обществена опасност. Той посочи, че подзащитният му е направил пълни самопризнания, съдействал е на разследващите органи и по делото липсват данни да се укрие.

Защитникът помоли съда да отмени определението на Поморийския районен съд и да наложи спрямо Савов мярка за неотклонение подписка. Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на исканията, като се мотивира с тежестта на повдигнатото  обвинение, за което Савов е привлечен да отговаря. Държавното обвинение изрази опасения, че обвиняемия може да извърши друго престъпление, тъй като е многократно осъждан за други деяния, за които са му наложени наказания лишаване от свобода за повече от една година.

Окръжен съд Бургас като взе предвид обжалваният съдебен акт, представените по делото доказателства и доводите на страните, потвърди определената на Савов мярка за неотклонение задържане под стража. Съдебният състав установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление. За него е предвидено  наказание лишаване от свобода от една до десет години. Въпреки че разследването е в начален стадий, съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните многобройни доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемия е извършил престъплението, за което е разследван.

Съдът прие, че съществува реална опасност той да извърши престъпление предвид обремененото му съдебно минало, пише Poligraff. Предходните осъждания на Савов характеризират личността му като такава с утвърдени престъпни навици, предвид демонстрираната трайна склонност към извършване на престъпления, и обосновават извода, че личността му е с висока степен на обществена опасност.

Това, че обвиняемият Савов прави самопризнания и съдейства за разкриване на обективната истина по делото, са все обстоятелства, които са от значение единствено за определяне вида и размера на наказанието, и не могат да игнорират посочената реална опасност от извършване на престъпление. Определението, с което Бургаският окръжен съд потвърди наложената на Савов мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.