Разяснителна кампания в Поморие за ползите от разделно събиране на отпадъците

От 1 януари 2025 г. влизат в сила нови разпоредби на Закона за местните данъци и такси, според които съществуващият модел за определяне на размера на таксата битови отпадъци, базиран на промил върху данъчната оценка, съответно отчетната стойност на недвижимите имоти, се променя в изцяло нов такъв, при който количеството битови отпадъци става водеща основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице.

Размерът на таксата е сумата от разходите за събиране на отпадъците, транспортирането им до съоръжения и инсталации, третирането им в тях, както и разходите за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.

Като основа за определяне на такса битови отпадъци за услугите по събиране, транспортиране и третиране ще бъде количеството битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране.

С други думи, от януари 2025 година, колкото е по-голямо количеството на събрания битов отпадък за всеки един имот и колкото по-често се налага неговото извозване, толкова повече ще нараства дължимата такса – т.нар. такса смет.

Анализите сочат, че промяната в Закона значително ще увеличи разходите за услугата на всяко едно домакинство. Единственият вариант това да не се случи, е обществеността да бъде убедена съвестно и отговорно да започне да събира разделно отпадъците си на няколко потока. Целта е количеството на оставащия смесен битов отпадък да бъде възможно най-малко, съответно и разходите за неговото събиране и транспортиране да бъдат минимални, което пряко ще се отрази на такса смет.

В помощ на тази нелека задача, Община Поморие започна изпълнението на проект „Холистичен подход за управление на отпадъците в прехода към кръгова икономика“, целящ мащабна информационна кампания сред гражданите и бизнеса, събиране и анализ на постигнатите резултати и изработване на изцяло нов модел за заплащане на принципа „плащаш колкото изхвърляш“.

Налице са първите резултати вследствие на проведена кампания „Знам какво изхвърлям“ в блок 13, кв. Свобода. В рамките на един месец, 30 домакинства – доброволни участници, изхвърлиха общо 610 кг. отпадъци. Към настоящия момент, това струва 610 лв. на Общината за събиране, транспортиране и третиране, които съгласно промените в закона би следвало да бъдат разпределени като дължима такса смет за тези 30 домакинства. Чрез съвестното си отношение към кампанията, домакинствата успяха да намалят този разход с до 70%, тъй като от общото количество отпадък – 610 кг., 25% са разделно събрани хартия, пластмаса, метал и стъкло, 61% са биоразградими хранителни отпадъци, които се преработват в Анаеробна инсталация Бургас и само 14% са смесените битови отпадъци, за които се дължи такса за тяхното събиране, транспортиране и третиране т. е дължимата сума при внедряване на новия модел на заплащане би била само около 200 лв.

Това е базата, към която Община Поморие ще насочи усилията си тези резултати да бъдат постигнати и в по-големи мащаби. За целта е избран пилотен район по проекта, а именно – целият кв. „Свобода“ в гр. Поморие.

Предстоят първите срещи с представители на блоковете, след което и нарочни срещи по предварително определен график с живущите във всеки един блок – общо 31 блока, попадащи в обхвата на пилотния проект.

Проект „Холистичен подход за управление на отпадъците в прехода към кръгова икономика“ на Община Поморие е съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *