Реформаторите за Водния цикъл:Има реална опасност Поморие да не си плати тока за светофарите

Има реална опасност спрените европейски средства по оперативни  програми  да доведат до фалит на общини и това е поредният мотив за предсрочни парламентарни избори, каза зам.-председателят на СДС Костадин Марков. Той сподели това  по време на пресконференция на Реформаторския блок в морския град, на която присъстваха: председателят на ДСБ Радан Кънев, евродепутатът Светослав Малинов,  общинският председател на Движение „България на гражданите”  – Бургас Живко Табаков, общинският председател на местните сини Константин Райков, председателят на ДСБ-Бургас  Георги Митев,  Таня Рускова , областният председател на Движение „България на гражданите”  Валентин Люцканов.

„Всички знаем,  че ключови европейски програми бяха  блокирани. Заради спрените плащания по тях  е възможно както малки, така и големи общини да фалират. Голяма част от икономиката на страната се крепи благодарение на европейските  фондове, а  в момента редица  общини  не могат да се разплащат, което води до фалити на фирми и безработица. Спешно трябва да се реагира и по някакъв начин финансирането да се отпуши. Отговорността на следващото правителство е много голяма, защото, ако държавата не поеме този буфер от неразплатени средства, наистина има реална опасност  община като Поморие, която прави Воден цикъл на стойност 90 милиона лева, а самата тя има бюджет от 20 милиона лева,  да не може да си плати тока за светофарите. Същото грози и Созопол, Банско, Габрово –все общини с малки бюджети, които  изпълняват големи европейски програми. Сегашната  ситуация  много напомня на голямата криза през 1996 година”, каза Костадин Марков.

Реформаторите се обединиха около мнението, че премиерът Орешарски трябва да си подаде оставката следващата седмица, въпреки че всички очакваха това да се случи още днес. Преди това обаче той трябва да покаже договора за проекта „Южен поток” и да се види размерът на неустойките по него.

„ България вече близо месец има бивш премиер, който обаче стои на власт. Г-н  Орешарски е загубил официално подкрепата на трите парламентарни групи, които някога са стояли зад него: Атака, БСП и ДПС и продължаващия му престой на поста  вече прилича на тих държавен преврат.  Най-тревожното е, че вече има обяснението за това безвластие. Имаме  данни  и признанието на г-н Орешарски, че в периода след европейските избори и преди обявяването на  спирането на „Южен поток”, България е подписала договор за строителство по проекта. Настояваме този договор веднага да бъде  представен на българските граждани, включително и клаузата за неустойките, защото имаме сериозни  основания да подозираме, че става дума за организиран грабеж на българските граждани. Или с други думи, че съзнателно е подписан договор с много високи неустойки, след което два дни по-късно той е нарушен от същите хора, които са го подписали, с цел фирмите – изпълнители и подизпълнители, консорциум на руската и българската мафия, да получат пари от неустойките, независимо от това, че няма да изградят проекта”, заяви Радан Кънев – председател на ДСБ и говорител на Реформаторския блок.

Той обясни, че със Светослав Малинов са били във Варна вчера и с очите си са видели, че се работи по трасето за „Южен поток”.

„Подготвят  се трасета и се валират пътища,  които обслужват единствено този проект. Лично се уверихме в това  дори разговаряхме със собственици на имоти, през които минават  пътищата. Интересното е, че днес премиерът каза: „Мога да спра българските фирми, които работят по проекта, но не мога да спра чуждите”. Аз питам това означава ли, че във Варна чужди фирми строят тези пътища? А и само по себе си това изказване е политически скандал. Министър – председателят на България упражнява политическа, а не бизнес власт. Той може да спре всеки, независимо дали е от българска или чуждестранна фирма”, добави Кънев.

Според Реформаторския блок, ако Орешарски депозира оставка следващата седмица, предсрочни парламентарни избори могат да се проведат в последния уикенд на септември или в първи на октомври. Реформаторите заявиха, че са постигнали двете си големи цели – стабилна първа крачка  и предсрочни избори.

„Аз съм убеден, че ако не беше Реформаторският блок управляващите щяха да намерят начин и това правителство да изкара пълния си мандат. Ние развалихме този сценарий  и сега, постигайки втората си голяма цел – предсрочни избори, се запътваме към третата, а именно ново дясно реформаторско правителство”, каза евродепутатът от Бургас Светослав Малинов.

Той благодари на всички, които са  работили  и гласували  за Реформаторския блок, както и на тези, които се възползваха от преференциалния вот, без значение кое квадратче от листата на реформаторите са отбелязали.

Лидерите на реформаторите не скриха задоволството си от Бургаската структура, благодарение на която имат едни от най-високите резултати в страната.

На въпрос дали биха се обединили с ГЕРБ, те отговориха, че за коалиции преди провеждането на избори не може да се говори, защото дотогава има конкуренция за всеки десен глас.

„Бихме влезли в преговори с ГЕРБ единствено на база разписан календар с мерки”, добави Кънев.