Решения от 7-то извънредно заседание на Общински съвет-Поморие

Решения от 7-то извънредно заседание на Общински съвет-Поморие, проведено на 26.02.2024 г., които ще влязат в сила след изтичането на сроковете по чл.45 от ЗМСМА – 12.03.2024г.:

По т.1. от дневния ред:„ОС-304/22.02.2024г. – Предложение от Адам Адамов – Председател на  Общински съвет – Поморие за приемане на Декларация за подкрепа на становището на Сдружение на хотелиери и ресторантьори Поморие, Сдружение „Чисто Море” – Поморие, Асоциация на туроператорите и турагентите – Поморие, Рибарско сдружение „Нептун” – Поморие относно приетия на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.“ с 18 гласа „за”, 0 гласа „въздържали се”, 0 гласа „против” от 18 присъстващи общински съветници се прие следното

Р Е Ш Е Н И Е

№ 94/26.02.2024г.

  1. На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА и чл.8, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Поморие, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация на Община Поморие Общински съвет – Поморие приема Декларация за подкрепа на становището на Сдружение на хотелиери и ресторантьори Поморие, Сдружение „Чисто Море” – Поморие, Асоциация на туроператорите и турагентите – Поморие, Рибарско сдружение „Нептун” – Поморие относно приетия на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.
  2. Общински съвет – Поморие възлага на Председателя на Общински съвет – Поморие да изпрати Декларацията до Народното събрание, Председателите на парламентарни групи и всички др. институции, имащи отношение към проблема, които прецени.
  3. На основание чл.60, ал.1 от АПК, с оглед кратките срокове между първо и второ четене на Законопроекта в Народното събрание, Общински съвет – Поморие приема предварително изпълнение на настоящото решение.

ДО 

Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПОДКРЕПА

Община Поморие и Общински съвет – Поморие заставаме зад становището на Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Поморие, Сдружение „Чисто море“ – Поморие, Асоциация на туроператорите и турагентите  – Поморие, Рибарско сдружение „Нептун“ – Поморие относно приетия на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Подкрепяме позицията, че възобновяемите енергийни източници в морето ще окажат изключително негативно влияние върху птици, морски бозайници, морска и дънна фауна и ще съсипят риболова и биоразнообразието в крайбрежните зони на Черно море. Това от своя страна ще доведе  и до преки загуби за бюджета и ще нанесе щети върху туризма и върху поминъка рибарство.

Апелираме Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства да бъде преразгледан и да се вземе под внимание нашето становище като пряко заинтересована страна.

По т.2. от дневния ред:„ОС-271/15.02.2024г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно отдаване под наем на мери, пасища и ливади от Общински поземлен фонд за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024 – 2025г.“ с 19 гласа „за”, 0 гласа „въздържали се”, 0 гласа „против” от 19 присъстващи общински съветници се прие следното

Р Е Ш Е Н И Е

№ 95/26.02.2024г.

Общински съвет – Поморие на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), във връзка с чл. 37о от ЗСПЗЗ, във връзка с чл. 37и, ал. 1, ал. 3, ал. 4, ал. 13 и ал. 14 от ЗСПЗЗ и съгласно оценки от независим оценител:

  1. 1. Приема годишен план за паша в община Поморие за стопанската 2024-2025 година и определя пасищата, мерите и ливадите от Общинския поземлен фонд (ОПФ) за общо и индивидуално ползване, както и списъци на имотите за индивидуално ползване, съгласно Приложение 1, което е неразделна част от настоящото решение.
  2. Дава съгласие за предоставяне на мери и пасища и ливади от ОПФ за индивидуално ползване от собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни и за общо ползване от общоселските стада.
  3. 3. Приема Правила за ползване на общинските мери и пасища за отглеждане на животните в съответствие с условията за поддържане на земята в добро екологично и земеделско състояние, както следва:

Задължения на общината:

– Да осигури безпрепятствено ползване на общинските мери и пасища за извеждане на паша на притежаваните от земеделските стопани животни.

– Да предоставя информация и методически указания на ползвателите относно необходимите мероприятия по поддържане и опазване на мерите и пасищата.

– Мерките за ветеринарна профилактика и борба срещу болестите по животните се определят съгласно Държавната профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВМД/. Постоянно действащите епизоотични комисии предприемат действия и контролират изпълнението на набелязаните мерки за предотвратяване или ликвидиране на заболяването до стабилизирането на обстановката. В зависимост от епизоотичната обстановка се провеждат задължителни дезинфекции, дезинсекции и дератизации, хигиенизиране на водопои или налагане на забрана върху използването им при необходимост.

– При ползването на пасищата и мерите от ОПФ е необходимо да се спазват Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, включващи опазване на почвата от ерозия, запазване на структурата на почвата, осигуряване на минимално ниво на поддръжка на естествените местообитания.

Задължения на животновъдите, ползватели на общински мери и пасища:

– Да почистват постоянните пасища от нежелана храстовидна растителност и да провеждат борба с плевели и устойчиви растителни видове.

– Да не променят предназначението на пасищата и мерите, да не ги разорават и да не ги използват за неземеделски нужди.

– Да не допускат замърсяването им с битови, строителни, производствени, опасни и други отпадъци.

– Да не се палят сухи треви и храсти в пасищата, мерите.

– Да окосяват порасналата, не изпасана трева.

– При необходимост да извършват пръскане със съответните разрешени препарати за обезпаразитяване и наторяване. Да не ги наторяват с изкуствени торове и с утайки от пречистени отпадни води.

– Да не се извършва паша нощем и без пастир.

– Да не се допуска лагеруване на домашни животни в пасищата.

– Да не извършват сеч на намиращите се върху отдадените под наем пасища и мери отделно стоящи или групи дървета, без разрешение от компетентните органи.

– Да ги опазват от ерозиране, заблатяване, засоляване.

– Да не изграждат постройки с траен статут в пасищата и мерите.

– Да не ги преотстъпват за ползване на трети лица.

– Да не ограждат наетите мери и пасища.

– Да осигурят свободен достъп до наетите от тях пасища и мери на всички тревопасни животни , отглеждани в населено място , независимо от техния вид и възраст.

– Нямат право да събират такса от собствениците на животни, независимо от разходите, които са направили по почистване на пасищата и мерите.

– Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние не отменят задълженията на собствениците или ползвателите на земеделски земи по Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и други нормативни актове.

– Ползвателите на мери и пасища от общинския поземлен фонд организират охраната на ползваните от тях имоти, включени в договора за наем.

– При ползването на пасищата и мерите от ОПФ е необходимо да се спазват Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, включващи опазване на почвата от ерозия, запазване на структурата на почвата, осигуряване на минимално ниво на поддръжка на естествените местообитания.

4.Определя пазарна наемна цена за стопанската 2024-2025 г. за мери, пасища и ливади за имотите от Приложение 1.

4.1. Средната годишна наема цена, определена по пазарен механизъм за мери и пасища е както следва:

– с. Бата – 10,30 лв./дка

– с. Горица – 9,50 лв./дка

– гр. Каблешково – 12,30 лв./дка

– с. Козичино – 8,20 лв./дка

– с. Лъка – 11,80 лв./дка

– с. Габерово – 9,50 лв./дка

– с. Дъбник – 9,40 лв./дка

– с. Страцин – 10,10 лв./дка

– с. Медово – 12,70 лв./дка

– кв. Каменар, гр. Поморие – 13,30 лв./дка

– с. Гълъбец – 10,00 лв./дка

– с. Белодол – 9,30 лв./дка

– с. Порой – 10,70 лв./дка

– гр. Ахелой – 9,50 лв./дка

– с. Косовец – 8,10 лв./дка

– с. Александрово – 9,20 лв./дка

4.2. Средната годишна наемна цена, определена по пазарен механизъм за ливади е както следва:

– с. Страцин – 12,40 лв./дка

– с. Лъка – 12,00лв./дка

– с. Горица – 12,80 лв./дка.

  1. Договорите за наем да бъдат сключвани за 5 /пет/ стопански години, считано от стопанската 2024-2025г.
  2. Останалите свободни пасища, мери и ливади да се отдават под наем чрез търг за срок от една стопанска година само на собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.
  3. Останалите свободни мери, пасища и ливади, след провеждане на търга по т. 6, да се отдадат под наем чрез търг за срок от една стопанска година, на собственици на пасищни животни и на лица, които поемат задължение да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние, като търговете по т. 6 и т. 7 да се проведат по реда на ЗОС.
  4. II. На основание чл. 60, ал. 1 от АПК, с оглед спазване на установените срокове по ЗСПЗЗ в чл. 37и, ал. 3 и ал. 5, а именно, че Община Поморие е длъжна в срок до 1 март да публикува на интернет страницата си Списък на имотите за индивидуално ползване с категории, Общински съвет – Поморие допуска предварително изпълнение на решението.

По т.3. от дневния ред:„ОС-279/19.02.2024г.- Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно заявление постъпило в Община Поморие с вх. рег. № 94К-1880-1/10.01.2024 г. от д – р Кирил Хинов за освобождаването му като управител на търговско дружество „МБАЛ – Поморие“ ЕООД и избиране на временно изпълняващ длъжността управител на „МБАЛ – Поморие“ ЕООД.“ с 18 гласа „за”, 1 гласа „въздържали се”, 0 гласа „против” от 19 присъстващи общински съветници се прие следното

Р Е Ш Е Н И Е

№ 96/26.02.2024г.

На основание на чл. 21, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА, чл. 2, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за публичните предприятия, чл. 65 и чл. 70, ал. 2 и ал. 3 от Правилника за прилагане на закона за публичните предприятия, чл. 137, ал. 1, т. 5 и чл. 141, ал. 7 и чл. 147, ал. 2 от Търговски закон и чл. 37, ал. 2, чл. 40, ал. 1, т. 10 и ал. 2 от  НАРЕДБА № 10 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Поморие в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност

  1. Общински съвет – Поморие, прекратява предсрочно на основание раздел VI. Прекратяване на договора, чл. 15, ал. 1, т. 15.1 договор с изх. рег. № Д-323/21.09.2021 г. за възлагане на управлението на публично предприятие-Еднолично дружество с ограничена отговорност „МБАЛ – Поморие“ ЕООД, сключен между Община Поморие и д – р Кирил Асенов Хинов, считано от 01.03.2024 г.
  2. Общински съвет – Поморие на основание чл. 17 от договор с изх. рег. № Д- 323/21.09.2021 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – Еднолично дружество с ограничена отговорност „МБАЛ – Поморие“ ЕООД не освобождава от отговорност д – р Кирил Асенов Хинов, като Управител по чл. 145 от Търговския закон и не погасява правомощието на Община Поморие, като Принципал за освобождаване от отговорност, да търси причинените на дружеството вреди.
  3. Общински съвет – Поморие, възлага на кмета на Община Поморие да прекрати предсрочно договор с изх. рег. № Д – 323/21.09.2021 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – Еднолично дружество с ограничена отговорност „МБАЛ – Поморие“ ЕООД, сключен между Община Поморие и д – р Кирил Асенов Хинов.
  4. Общински съвет – Поморие избира за временно изпълняващ длъжността Управител на „МБАЛ – Поморие“ ЕООД, за срок не по – дълъг от 6 месеца до провеждането на изборна конкурсна процедура за възлагане на управлението на дружеството Илко Тодоров Илчев – магистър здравен мениджмънт и възлага на кмета на Община Поморие да сключи договор за възлагане управлението на едноличното дружество с ограничена отговорност „МБАЛ – Поморие“ ЕООД с временно изпълняващия длъжността Илко Тодоров Илчев, считано от 01.03.2024 г.
  5. Общински съвет – Поморие определя, временно изпълняващият длъжността управител на „МБАЛ – Поморие“ ЕООД да получава месечно възнаграждение определено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.
  6. Общински съвет – Поморие одобрява представеният проект на договор за възлагане на управление на „МБАЛ – Поморие“ ЕООД, който е неразделна част от настоящото решение със следните промени:

– В чл.6, в текста на т.6.1 „ държавата“ да се чете „общината“;

Чл.13. да се чете: „Настоящият договор се сключва за срок до провеждането на изборна конкурсна процедура и избор на нов управител на дружеството, но не повече от 6 месеца, считано от 01.03.2024г.“;

– В т.15.7. „за повече от 6 месеца“ да се чете „за повече от 45 дни“;

– В чл.23 „Управителят има право на 30 работни дни платен годишен отпуск“ да се чете „Управителят има право на 15 работни дни платен годишен отпуск“;

– Чл.29 да отпадне, като чл.30 става 29 и чл.31 става чл.30.

7.След прекратяване на договор с изх. рег. № Д – 323/21.09.2021 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – Еднолично дружество с ограничена отговорност „МБАЛ – Поморие“ ЕООД, сключен между Община Поморие и д – р Кирил Асенов Хинов, същият да бъде заличен като управляващ и представляващ „МБАЛ – Поморие“ ЕООД в Търговския регистър при Агенция по вписванията

  1. Общински съвет – Поморие задължава избраният временно изпълняващ длъжността Управител на „МБАЛ – Поморие“ ЕООД, след сключване на договора за управление, да предприеме необходимите действия за вписване на обстоятелствата по промяната в Търговския регистър при Агенция по вписванията.
  2. Общински съвет – Поморие допуска предварително изпълнение на решението на основание чл.60, ал.1 от АПК, с оглед защита на обществените интереси и за да се осигури живота и здравето на гражданите.

По т.4. от дневния ред:„ОС-280/19.02.2024г.- Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно освобождаване на д-р Ирина Данчева Янчева като управител на търговско дружество „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, избиране на временно изпълняващ длъжността управител на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД и провеждане на процедура за конкурс за избор на управител на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД.“ с 18 гласа „за”, 1 гласа „въздържали се”, 0 гласа „против” от 19 присъстващи общински съветници се прие следното

Р Е Ш Е Н И Е

№ 97/26.02.2024г.

На основание на чл. 21, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА, чл. 2, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за публичните предприятия, чл. 65 и чл. 70, ал. 2 и ал. 3 от Правилника за прилагане на закона за публичните предприятия, чл. 137, ал. 1, т. 5 и чл. 141, ал. 7 от Търговски закон и чл. 37, ал. 2, чл. 40, ал. 1, т. 10 и ал. 2 от  НАРЕДБА №10 за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Поморие в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала и за участието на Общината в граждански дружества, в сдружения с нестопанска цел и сключването на договори за съвместна дейност

  1. Общински съвет – Поморие, прекратява предсрочно на основание раздел VI. Прекратяване на договора, чл. 15, ал. 1, т. 15.1 договор с изх. рег. № Д-474/22.12.2023 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – дружество с ограничена отговорност „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, сключен между Община Поморие и д-р Ирина Данчева Янчева, считано от 01.03.2024 г.
  2. Общински съвет – Поморие на основание чл. 17 от договор с изх. рег. № Д- 474/22.12.2023 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – дружество с ограничена отговорност „Медицински център 1 – Поморие“ ООД не освобождава от отговорност д-р Ирина Данчева Янчева, като Управител по чл. 145 от Търговския закон и не погасява правомощието на Община Поморие, като Принципал за освобождаване от отговорност, да търси причинените на дружеството вреди.
  3. Общински съвет – Поморие, възлага на кмета на Община Поморие да прекрати предсрочно договор с изх. рег. № Д- 474/22.12.2023 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – дружество с ограничена отговорност „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, сключен между Община Поморие и д-р Ирина Данчева Янчева, считано от 01.03.2024 г.
  4. Общински съвет – Поморие избира за временно изпълняващ длъжността Управител на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, за срок не по-дълъг от 6 месеца до провеждането на изборна конкурсна процедура за възлагане на управлението на дружеството д-р Нина Кирова Апостолова и възлага на кмета на Община Поморие да сключи договор за възлагане управлението на едноличното дружество с ограничена отговорност „Медицински център 1 – Поморие“ ООД с временно изпълняващия длъжността д-р Нина Кирова Апостолова, считано от 01.03.2024 г.
  5. Общински съвет – Поморие определя, временно изпълняващият длъжността управител на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД да получава месечно възнаграждение определено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец.
  6. Общински съвет – Поморие одобрява представеният проект на договор за възлагане на управление на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД който е неразделна част от настоящото решение със следните промени:

– В чл.6, в текста на т.6.1държавата“ да се чете „общината“;

Чл.13. да се чете: „Настоящият договор се сключва за срок до провеждането на изборна конкурсна процедура и избор на нов управител на дружеството, но не повече от 6 месеца, считано от 01.03.2024г.“;

– В т.15.7. „за повече от 6 месеца“ да се чете „за повече от 45 дни“;

– В чл.23 „Управителят има право на 30 работни дни платен годишен отпуск“ да се чете „Управителят има право на 15 работни дни платен годишен отпуск“;

– Чл.29 да отпадне, като чл.30 става 29 и чл.31 става чл.30.

7.След прекратяване на договор с изх. рег. № Д – 474/22.12.2023 г. за възлагане на управлението на публично предприятие – дружество с ограничена отговорност „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, сключен между Община Поморие и д – р Ирина Данчева Янчева, същата да бъде заличена като управляващ и представляващ „Медицински център 1 – Поморие“ ООД в Търговския регистър при Агенция по вписванията

  1. Общински съвет – Поморие задължава избраният временно изпълняващ длъжността Управител на „Медицински център 1 – Поморие“ ООД, след сключване на договора за управление, да предприеме необходимите действия за вписване на обстоятелствата по промяната в Търговския регистър при Агенция по вписванията.
  2. Общински съвет – Поморие допуска предварително изпълнение на решението на основание чл.60, ал.1 от АПК, с оглед защита на обществените интереси и за да се осигури живота и здравето на гражданите.

По т.5. от дневния ред:„ОС-276/19.02.2024г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно решение на Общински съвет на основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и във връзка с чл.15, ал.2 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие за определяне на периода на забрана за извършване на строително – монтажни работи на територията на гр.Поморие и гр.Ахелой.“ с 19 гласа „за”, 0 гласа „въздържали се”, 0 гласа „против” от 19 присъстващи общински съветници се прие следното

Р Е Ш Е Н И Е

№ 98/26.02.2024г.

  1. На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и във връзка с чл.15, ал.2, от Закона за устройство на черноморското крайбрежие, Общински съвет – Поморие изменя свое Решение №80/25.01.2024г., като допълва т.2 от решението със следния обект:

-„Филиал за спешна медицинска помощ, навес за линейки, козирка, дизел генератор и паркинг в ПИ с идентификатор 57491.501.688 по КККР на гр. Поморие“ – по разрешение за строеж на Министерство на здравеопазването.

  1. Настоящото решение да се счита неразделна част от Решение №80/25.01.2024г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *