Рождество Христово

Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово. Това е денят, в който се ражда Иисус Христос. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил, че на света е дошъл Спасителят. Празникът е известен под имената Рождество Христово, Божик, Божич. В България Коледа като официален празник се утвърждава с решение на Народното събрание от 28 март 1990 година.

Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници,  коледници. Те се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството — от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Днес имен ден празнуват Младен, Радомир, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Радина,  Христо, Христина, Кристиян, Емил, Емануил. Техният празник е двоен, пожелаваме им здраве и късмет, много сбъднати пожелания и много любов.

 

 

1 коментар

  1. Анонимен

    Честито на всички именници!Много ми харесват имената Емил и Емануил!Да са живи и здрави!