Роли Кийтинг: “Поморие-древност и съвремие” е впечатляващо издание

Британската библиотека е второто по големина книгохранилище в света. В нея се пази един от най-големите паметници на нашето книжовна наследство, т.н. „Лондонско четвероевангелие”. Неотдавна, двама поморийци – Димо и проф. Димитър Тадаръков, добавиха към хилядолетната „българска колекция” на Британската библиотека в Лондон и първия том на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”.

Посещението на потомците на Тадаръковия род от с. Ениджия, Източна Тракия в Лондон по всичко личи, е забелязано не само от експертите, а и от ръководството на Британската библиотека.

Ето какво пише до българските дарители главният изпълнителен директор на Британската библиотека Роли Кийтинг: „Имах възможността да прегледам, ‘’ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, Геопан 2011-том 1, който Вие така любезно ни предоставихте. Това определено е впечатляващо издание и Ви благодаря за проявената щедрост, дарявайки го на Британската библиотека, където ще бъде достъпно за изследователите за вечни времена”.

Тадаръкови не са единствените дарители на забележителната история на Поморие, обявена от Сдружението на българската печатарска индустрия за еталонно издание. Община Поморие, през 2011 г. не изпълни поетите ангажименти към обявения (съвместно със сдружението) конкурс, между всички български печатници. Тогава поморийски граждани и фирми – за няколко седмици, събраха част от необходимите средства, за да излезе първия том на историята им.

Между дарителите са: „Черноморско злато” АД, Гранд-хотел „Поморие”, „Бългериън роуз гардънс” ЕООД, Интерхотел „България” ЕООД, ”Дорослава” ООД, семейство Фотка и Петър Златанови, семейство Красимира и Георги Андрееви, Георги Мицов и Огнян Сапунов.

Така, историята на Поморие стигна до Държавния музей Ермитаж, Британската библиотека, Националните библиотеки на Чехия и Полша и ще продължи своя път по света.