Световен ден за борба с тормоза в училище

1

Всяка година последната сряда на февруари се отбелязва като Световен ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също като “Ден на розовата фланелка”. Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.

ОУ „Христо Ботев” – с.Бата, община Поморие съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните също се включиха в световната инициатива. Деца и възрастни показаха съпричастност към идеите на Световния ден за борба с тормоза.

ІІІ клас подготвиха табло „Не на тормоза в училище!”, където написаха своите послания: „ „Не на насилието”, „Не на обидите” „Бъди добър”, „Бъди приятел”. Всички деца с огромно желание изработиха значки с официалното лого на кампанията – розова тениска с надпис: „Стоп на тормоза!“. Така те заявиха своя избор – доброта и приятелство, а не агресия и омраза.

Много са случаите на насилие са в училище. Тук се включват вербален, физически, кибертормоз. Много често тормозът убягва на родителите и учителите. Идеята за включване на учениците в Деня на розовата фланелка е да са информирани за тежките последствия от училищния тормоз, да разберат колко страшен може да бъде изходът и за потърпевшите, и за извършителите на такива действия, усилията да са насочени към откриване на причините, консултиране и специализирана помощ за децата, които биха могли да използват насилие, а не към анализиране на последиците, да се акцентира на превенция.

Дияна Калчева

2

3