Световен ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право се чества на 23 април по решение на Организацията за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) от ноември 1995 г. Тази дата традиционно присъства и в културния календар на НЧ „Светлина-1939”, гр. Поморие. „Желанието ни е да насърчим колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос на онези, които стоят зад направата на всяка книга”, каза Светлана Пеева, библиотекар
В навечерието на празника и тази година в библиотеката се проведе традиционният Маратон на четенето. Участници в него бяха учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас на ОУ “Христо Ботев” -Поморие. Те се срещнаха с поморийската авторка Стефка Стоянова и четоха нейни приказки. Тя разказа за процеса на създаване на книгите и отговори на многобройните въпроси.
“Като част от инициативите по случай Световния ден на книгата гостувахме и на нашите приятели в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Поморие. Четохме стихове и разкази от наши и чужди автори и си поговорихме за любими книги и литературни герои”, съобщиха от читалище „Светлина-1939”.

 

chetene2

chetene3