Сдружение „Европа и Ние” представя резултатите от проект

На заключителна конференция Сдружение „Европа и Ние”-Поморие ще представи резултатите от проект «Съвместно опазване на регион Странджа за устойчиво развитие». Тя ще се проведе на 18 февруари 2015 г. от 10,00 ч. в Хотел „Аква“ гр. Бургас. В конференцията ще вземат участие представители на местните общински администрации, Областна управа Бургас, РДГ Бургас и неговите структури, РИОСВ Бургас, РИО Бургас, неправителствени организации и други заинтересовани страни от Бургаска област и провинция Къркларели, Турция. По време на мероприятието ще се представят постигнатите резултати и ще се дискутират възможностите за мултиплициране на ефекта и развитие на сътрудничеството в трансграничния регион.
Проект 2007CB16IPO008-2013-3-041 се изпълнява от DAYKO – Фондация за опазване на природната среда, Турция в партньорство със Сдружение „Европа и Ние”, България и „Зелени Балкани – Поморие“, България и се съ-финансира от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция 2007 – 2013 CCI № 2007CB16IPO008. Проектът има за цел да подобри качеството на живот чрез по-ефективно използване на общите природни ресурси, да промотира привлекателността на Странджа, да насърчи опазването на биоразнообразието и общите природни ресурси и да намали негативното антропогенно влияние върху околната среда.
В рамките на проекта се проучи информираността на местното население и на база на извършената оценка на нуждите се проведоха поредица от „зелени“ дейности: съвместни работни срещи, конференция, два уъркшопа, еко-мултикултурни дни. Създаде се трансгранична мрежа за опазване на природните ресурси ECONET, разработва се Съвместен план за предотвратяване на обезлесяването и ерозията на почвата в трансграничния регион. В резултат на реализирането на проекта се очаква да се подобри състоянието на околната среда в региона и да се повиши интересът на местното население и гостите към Странджа – Йълдъз планина.
Надяваме се да посетите и отразите мероприятието, с което ще допринесете за подобряване състоянието на околната среда, съхраняване на природните ресурси и повишаване привлекателността на региона.