Смелчаци ще скачат в морето за кръста на Йордановден

На 6 януари в Поморие и Ахелой ще се спази традицията на Йордановден (Богоявление). Поверието на този ден гласи, че здравето и благоденствието през Новата година идват с окъпване  в морето. Спасяването на светия кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъже скачат в леденото море, за да спасят светия кръст. Този, който пръв стигне до него и го извади, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

В гр. Поморие програмата е следната:

08:30 часа – Празнична света литургия в храм „Преображение Господне”;

09:00 часа – Празнична света литургия в храм „Свето Рождество Богородично”;

10:30 часа – Литийно шествие от храма до ул. “Крайбрежна” и ритуално хвърляне на кръста на Източен плаж, втори вълнолом.

09:00 часа – Празнична литургия в манастир „Свети Георги”;

11:00 часа – Литийно шествие от манастира до ул. „Морска” и ритуално хвърляне на кръста.

На 6 януари се навършват и 174 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Националният герой ще бъде почетен от 11:30 часа с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на поета в градинката пред НЧ „Светлина 1939“в Поморие.

В гр. Ахелой:

8:00 часа – Празнична литургия в храм „Свето Възнесение Господне”;

12:30 часа – Литийно шествие от храма до плажа и ритуално хвърляне на кръста.

По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Затова от 11.00 часа на площада пред  катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас ще се проведе освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас.

В 13.30 часа в Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска“ № 22 ще бъде открита 23-та съвместна изложба „Богоявление“ на тримата именици – Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов