Сменяме личния лекар до края на декември

До края на месец декември, всяко здравноосигурено лице има право да смени личния си лекар с друг, сключил доковор с НЗОК, съобщават от здравната каса. Смяната се извършва с регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Бланката може да се изтегли от началната страница на сайта на НЗОК.

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреното лице трябва да впише своите лични данни във формуляра за смяна. От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар (ОПЛ) трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор.

От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новия си личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.