Специален брой на международно списание е посветен на проф. дмн Николай Янев

Излезе специален брой на известното международно списание Stochastics and Quality Control  /Стохастика и Управление/. Терминът Стохастика обединява Теория на вероятностите, Математическата статистика и техните приложения.

Този специален брой е посветен  на почетния гражданин на Поморие проф. дмн Николай Янев, по повод  80-годишния юбилей на известния български математик , с  описание на научния му път, приносите му в областта на стохастиката и създаването на школа от негови последователи в областта на разклоняващите се стохастични процеси. В него пише и за град Поморие, за конференциите, които се провеждат тук, за морето и за сърф-клуба.

В специалния брой са поканени видни учени от различни страни, известни специалисти в областта на така наричаните Разклоняващи се стохастични процеси, които моделират редица важни феномени, като клетъчна пролиферация (размножение и развитие на клетки), ядрени реакции, космически лъчи в атмосферата, развитие на биологични популация, демографски проблеми, компютърни технологии, финансова математика, икономика и др. Това е и областта, в която работи нашият съгражданин  проф. дмн Николай Янев.

Главен редактор на списанието е друг помориец- Георги П. Янев, който е професор в САЩ и е бил дипломант и аспирант на юбиляра.

Специалният  брой на  международното списание Stochastics and Quality Control се открива с творческа биография, представена от професор Марусия Божкова (също бивша дипломантка и аспирантка на юбиляра) и професор Георги Янев. Както е отбелязано и там, сред аспирантите на нашия съграждан има трима професори, трима доценти, един главен асистент и един водещ изследовател в крупна международна компания.

Целият брой на списанието излезе онлайн на следния линк още през месец май:

https://www.degruyter.com/journal/key/eqc/html?lang=en#specialIssues

Сега се появи и на хартия. Така че славата на Поморие се разнася по цял свят сред научната общност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *