Стартира проектът за изграждане на подземни инсталации и разделно събиране на отпадъци в гр. Ахелой

Кметът Иван Алексиев подписа договор за безвъзмездно финансиране на проект по ОП „Околна среда“ за изграждане на подземни инсталации за съхранение на смесени битови отпадъци и разделно събиране на специфични потоци от битови отпадъци в гр. Ахелой. Проектът включва изграждане на 6 броя подземни инсталации от по 3 подземни платформи, чрез вграждане на подземни съдове за събиране на отпадъци. Разделно ще могат да се събират освен хартия, пластмаса и стъкло, още и текстилни отпадъци и отпадъци от кожа – кожени изделия, обувки, чанти.

Проектът цели да се минимизира разхвърлянето на битовите отпадъци на местата, където се изхвърлят, което ще ограничи разнасянето на зарази и неприятни миризми, както и ще осигури възможността за разделно събиране, рециклиране и подготовка за вторично употребяване на текстилни отпадъци.

Подземните инсталации ще се изпълнят чрез вграждане на подземни съдове за събиране тип „Бобър“ с вместимост от 1100 – 1200 литра – стоманобетонова шахта, с определени размери за разполагане на по 3 броя контейнери, с пряка връзка с надземни приемни кутии, които остават с капак на повърхността на терена. Инсталациите изцяло ще са разположени на територията на град Ахелой, в зоните със завишено обществено ползване, като централна градска част, парково пространство, зони с повишено количество ползватели на услугите по сметосъбиране.

Изпълнението на проекта предвижда провеждане информационни кампании за повишаване на осведомеността, за популяризиране на резултатите от проекта и разпространяването на информационни брошури, в които ще бъдат описани по същество инсталациите и илюстрирани начините на ползване.

Срок на изпълнение: 16.01.2024

Проектът „Изпълнение на подземни инсталации за съхранение на смесени битови отпадъци и разделно събиране на специфични потоци от битови отпадъци”, се изпълнява по процедура за подбор на проектни предложения № BG16M1OP002-2.009 ОПОС, по Приоритетна ос 2 „Отпадъци” – „Демонстратиционни проекти в областта на управление на отпадъците”, на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020