Съветниците от ПП ГЕРБ напуснаха заседанието на общински съвет – Несебър в знак на протест

Групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ-Несебър днес напусна залата на редовното заседание на местния парламент в морския град. След тях излязоха и жители на Стария Несебър, които присъстваха на сесията.

При предварително заложени 27 точки в дневния ред, както вече стана обичайна практика за общинските заседания, бяха предложени още 3 допълнителни докладни записки, които да влязат за разглеждане и гласуване от местния парламент. С единодушие точките бяха включени. Минута след това председателят на групата общински съветници на ПП ГЕРБ Станислав Цанев предложи още една докладна записка, която касаеше създаване на работна група по проблемите на уличната търговия в Стария Несебър. Основание за написването на тази докладна е по идея на самите жители на старинния град, които след проведено наскоро градско събрание са възложили на общинския съветник да внесе техните искания пред местния парламент. В конкретната докладна ясно се посочва основанието за създаване на подобен род работна група, а именно: „Да се създаде работна група от представители на общински съвет, общинска администрация, граждани и граждански организации за изготвяне на програми за стимулиране устойчиво развитие на търговията и услугите в стария град. Същата работна група да изготви проект за преместваеми търговски обекти за търговия на открито пред домовете на жителите на града и да го предложи за разглеждане на постоянната комисия по чл. 56 от ЗУТ.“ В докладната се посочва още, че във въпросната група трябва да бъдат включени двама представители от общинска администрация, двама съветници, четирима граждани – жители на Стария Несебър и по един член от СНЦ „Стария Несебър“ и СНЦ „Месембрия-Понтика“. Така на практика при вземането на решения за дейностите и бъдещото развитие на Старинния Несебър ще участват както представители на местната власт, така и самите жители, които са пряко засегнати от това, какво се случва в града, в който живеят и работят за прехраната си.

Въпреки, че докладната е разгледана в съответната комисия на общински съвет отговор и мотиви за отхвърлянето и не бяха предоставени. Това наложи и директното внасяне на документа минути преди началото на сесията, където обаче не получи достатъчен брой гласове, за да влезе в дневния ред (въпреки включените преди това допълнителни 3 точки). След като за пореден път беше отхвърлено предложение на групата общински съветници от ПП ГЕРБ и съответно бе демонстрирано незачитане мнението на голям брой жители на общината, които стоят зад тези предложения, председателят на групата Станислав Цанев заяви, че групата им ще напусне залата. Това действие бе в знак на несъгласие с поредното грубо потъпкване на предложенията не само на политическата им група, но и правото на глас на обикновените жители, които те представляват.

„Ние сме избрани от една немалка част от жителите на община Несебър и сме хората, чрез които желанията на гражданите трябва да достигат до администрацията и общинския съвет. Смятам, че мнението ни е важно за всички и то трябва да се уважава“, бе категоричен Станислав Цанев.