Татяна Дончева: Всички са навързани като свински черва

Имам една мечта – да спрете да ме питате за ДАНС и да ме питате за култура. Така бившият червен депутат и лидер на Движението 21 Татяна Дончева започна гостуването си в сутрешния блок на БНТ.

В ДАНС нищо не се променя – така Дончева коментира предстоящото изслушване на двамата кандидати за поста председател на службата Владимир Писанчев и Недялко Недялков.БСП удари дъното не защото сменя маските, а защото дори в партията никой не знае защо се назначават хора на определени постове. Политическите партии са много обвързани и те не могат да решат този проблем на частни интереси – те са като кучета на каишки, всички са оплетени като свински черва, илюстрира Дончева.

Как да се решат проблемите – на първо място е натискът от Европа. ЕС ясно посочи зависимостта от олигархията. Затова правителството се мъчи да минимизира грешките, да предлага социални решения, които са по принцип добри – това обаче прилича на загубена любов, която се мъчиш да върнеш. Лошото е, че протестът е артистичен и политиците просто не се съобразяват с него – те вземат решенията на даден икономически кръг и ще ги вземат, за тях времето наистина е пари.

Най-големият страх на нашите политици е натискът от чужбина. Изявлението на германския и френския посланик не са своеволие – то е съгласувано със съответните правителства и това е ясно на всички.

Вече не е възможно някои назначения да минават тихомълком – хората са информирани, 2013 година е. Аргументът, че Бойко Борисов бил станал главен секретар на МВР, а Пеевски – не, ами дойде време за узряването. Такива практики оттук насетне няма как да продължат, обясни Дончева.

Бившият червен депутат подчерта, че не само хората на улицата не харесват управлението – има много, които приемат социалните мерки, но ясно заявяват, че с тях, образно казано, „не могат да бъдат купени”.

Лятото може и да завърши така – но ще дойде есента, ще дойдат и студентите. Когато правителството не обръща внимание на протестиращите, колкото и много умни и културни хора да са там, в един момент, когато се вижда, че исканията не се чуват, а хората ги смятат за справедливи, просто ще има изнервяне – протестът ще се екстремизира. Затова нека правителството да обяви, че ще има избори догодина през пролетта и ясна програма какво ще се прави.

Изборният кодекс е задължителна точка в програмата. Машинното гласуване трябва да влезе в сила – защото сега се получава така, че изборите се решават от неграмотни и необразовани хора. Дори Уго Чавес възприе моделът на машинно гласуване, посочи Дончева.

Дончева отбеляза и че в дясното пространство вече има доста водещи фигури на по-млада възраст – около 35 години. Тези хора са по-близки като разбирания до сегашните протестиращи и биха могли да запълнят политическия вакуум. При левицата такива процеси няма – Сергей Станишев няма да отстъпи, а поколението на 35-годишните се похабява, каза Дончева. Тя подчерта, че до септември-октомври ще скъса окончателно с БСП и ще създаде нов субект около Движение 21. Движението засега няма политическа регистрация. Ще поканя хора от БСП, които считам за добри кадри, завърши тя, цитирана от  actualno.com