Трифон Зарезан в Поморие /видео/

На Трифон Зарезан, стар стил, поморийци почетоха празника на лозята и виното  с песни, хора и много настроение. За първи път на централния площад беше организиран от общината празничен концерт с участитето на Певческа група “Тракийка”, Ансамбъл „Големите гайди”  и космическата родопска изпълнителка Валя Балканска. Специално за празника организаторите разпънаха шатра, където ученици от ПГТ”Ал. Константинов” предлагаха безплатно вино на всички присъстващи.
След концерта членове на ВККЧЗС „Поморийски стопанин” съвместно с кмета на общината Иван Алексиев и зам. председателят на Общински съвет Неделчо Стайков участваха в ритуалното зарязване на лози в масив, разположен извън града по пътя за Каменар. Там отец Нено отслужи водосвет за здраве и плодородие.
“Искам да пожелая на всички вас да сте здрави, за да може да отглеждате тези прекрасни лозя, защото хубавото вино става от хубави лозя. Искам да пожелая здраве и на вашите близки, за да ви подкрепят в тази трудна дейност, защото в кал и в студ вие сте на лозята и режете”, каза кметът Иван Алексиев и пожела на лозарите по-високи добиви през настоящата година.
С много настроение и весели закачки присъстващите отпиха по чашка подбрани вина с най-добро качество.

Видеозапис на част от концерта и на ритуала по зарязването на лози може да гледате тук: