Ученици от VI до XII клас в област Бургас ще се обучават дистанционно до 25.11.

kompУчениците от 6 до 12 клас в Бургаско ще се обучават в дистанционна форма от 12 ноември до 25 ноември включително,  реши Областният щаб за борба с COVID-19 след разглеждане на данните за заболеваемостта в област Бургас. В него се включиха всички 13 общини, РЗИ, началникът на Регионално управление образование и здравни експерти.

“Ръстът на заболеваемостта в училищата е причина областният кризисен щаб да вземе решението за дистанционно обучение”, обясни областният управител Вълчо Чолаков. „От 45 хиляди ученика четири процента са средно заболелите,  от учителите около пет хиляди учители- 4,3 процента са заболелите  и съответно отсъстващи, четири процента на заболелите учители мисля, че е по голям от тези на учениците. Средната възраст на заболелите учители е 57 години. По закон деца до 12 години трябва да стоят в къщи с придружител. Затова по -малките ученици ще продължат да ходят на училище.”

На този етап учениците от 1 до 5 клас остават в училище, а преминаването им в онлайн форма на обучение ще е само в краен случай. В тази възраст е задължително децата да бъдат в присъствието на възрастен, което е основния аргумент на Щаба да останат в училище. Въпреки това, при регистрирана заболеваемост над 20%, директорите на училища могат да поискат онлайн обучение и за най-малките.

По искане на 16 бургаски училища техни петокласници и четвъртокласници също ще учат дистанционно от 12-ти до 25 -ти ноември. Посочената причина е тази, че те и в момента имат боледуващи учители и ученици, заразени с КОВИД – 19. За да не станат повече и едните, и другите, училищата продължават обучението до посочената дата в електронна среда.

Децата и учениците до 18-годишна възраст ще могат да посещават моловете само с придружител. За спазването на мярката ще следи ОД на МВР. По данни на полицията наложените ограничения в заведенията – дистанция между масите, носенето на предпазни средства и времевата рамка на работа се спазват. Проверките продължават.