„Хоро край поморийския бряг“ за осми път в Поморие

На 17 юни от 16.30 часа клубове от цялата страна ще се хванат за ръце и заедно ще изиграят  някои от най-красивите български народни танци. За осми пореден път надиграването ще се състои на централния площад в Поморие в рамките на фестивала „Хоро край поморийския бряг“.

Преди да покажат танцово майсторство обаче, всички, над 600 участници, ще преминат през центъра на града, демонстрирайки киприте си носии. Дефилето ще тръгне в  16.00 часа от  началото на пешеходната алея (от ОББ, кафе „Summer Refresh“) и ще завърши на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. А там ще се извият традиционни хора от различните етнографски области в страната. Всички клубове ще играят едновременно следните хора:

  1. Тракийска област- Тракийска ръченица, Копаница
  2. Добруджанска област- Ръка, Опас
  3. Северняшка област- Дунавско хоро, Шира
  4. Шопска област- Селското, Граовско хоро
  5. Пиринска област- Малешевско, Джaнгурица

Специален участник във фестивала е Група за автентичен фолклор от с. Козичино . Те ще представят традиционни хора. Някои от тези хора ще бъдат разучени в рамките на семинара на 18.06.2017г. от 11:00 ч , ръководен от проф. Николай Цветков и доц.Георги Гаров.

За участието си всеки клуб ще получи грамота. Всеки участник ще получи фестивален сувенир. На всеки клуб ще бъде подарен DVD със запис от фестивала и от семинара.

Програма:

17.06.2017 г.         

15:00 ч. – техническа конференция за ръководителите в  читалище „Просвета 1888”
16:00 ч. – начало на дефиле по главната улица
16:30 ч. – начало на фестивалната програма
20:30 ч. – празнична вечеря на участниците във фестивала

18.06.2017 г.

11:00 ч. – семинар по темата  “Традиционни хора от с.Козичино“  в спортната зала на Балнеохотел „Поморие”
12:00 ч. – приятелска среща на ръководителите на клубовете, участващи във фестивала

За клубовете-участници във фестивала,  организиран от СНЦ Танцов клуб „Чайка” и Община Поморие, са организирани по тяхно желание посещения на Музей на солта, Тракийска куполна гробница и  разходка с корабче в акваторията на поморийския залив.