Художествена изложба на една поморийка в Италия

В градската галерия на град Бреша, Италия тържествено бе открита самостоятелна изложба на поморийската художничка Даниела Бошнакова. Изложбата бе организирана от ААБ (Асоциация на артистите от Бреша) и общината на Бреша. Показани бяха 65 картини-акварел в разнобразни жанрове и сюжети. Изложбата премина при подчертан интерес от 21 май  до 1 юни т.г.

ААБ е основана през май 1945 г. Първоначално е свободно сдружение, чиято цел е, след кризисните години на войната, да реорганизира подпомагането и професионалното обучение на партньорите, както и организирането на изложбена верига. Един от основателите на ААБ е известният художник професор Джузепе Галициоли, понастоящем вицепрезидент и все още активен преподавател (въпреки неговата завидна възраст от 87 години).

Нашата съгражданка Даниела Бошнакова (с артистичен псевдоним Dani Bo) става член на ААБ през 2018 г, когато е участничка в курса по акварел, воден от проф. Д. Галициоли. През 2021 г. тя е поканена да преподава заедно с професора. Това безспорно е едно голямо признание за нейното ниво като акварелист, а също и като личност, която има качества да комуникира и преподава. Проф. Д. Галициоли оценява по достойнство нейният безспорен талант и сега е поверил на Даниела да води курсовете вместо него напълно самостоятелно.

Експозицията от 65 акварела е озаглавена Battito del colore (заигравка на думи , battito del cuore означава сърдечен пулс), което може да се интерпретира като Ритъмът на цветовете или Цветен пулс. На официалното откриване на изложбата присъстват видни личности от артистично-културния свят на Бреша, курсистите от курса по акварел, граждани и малко, но важно българско ядро. Произнасят речи Директорът на ААБ Дино Сантина, Президентът Масимо Тедески, проф. Джузепе Галициоли и проф. Джована Форести, общински съветник и председател на Комисията по “Образование, култура, спорт и политика”.

От речта на Президента на ААБ Масимо Тедески става ясно, че Даниела Бошнакова е първият курсист станал преподавател и най-вече – първата жена преподавател в историята на ААБ. Арт критик на изложбата  е Джована Гали. Излиза специална статия в Giornale di Brescia  и онлайн статия в popolosa.it с отлични отзиви за изложбата

Даниела Бошнакова  завършва основното си образование в Поморие, а след това френската гимназия в Бургас и УНСС в София. В момента твори в Италия, но често се завръща в родното си гнездо в Поморие за поредната порция вдъхновение.

https://www.popolis.it/mostre-gli-acquerelli-di-daniela-boshnakova/