ЦИК ще решава за състава на РИК Бургас за изборите на 27.10.2024 г.

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе днес консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия на 2-ри многомандатен изборен район-Бургаски, за провеждане на избори за Народно събрание на 27 октомври 2024 г.

Общият брой на състава на РИК Бургас е 17 души, в т.ч. председател, заместник-председатели и секретар.  Право на участие в състава имат 6-ма членове от коалиция „ГЕРБ-СДС“, 3-ма членове от коалиция „ПП-ДБ“, 3-ма членове от партия „Възраждане“. Партия „ДПС“ и коалиция „БСП за България“ имат по 2-ма членове, а партия „Има такъв народ“ – 1 член.

За председател на РИК Бургас бяха предложени Фани Семерджиева от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и Иван Иванов от партия „Възраждане“. Коалиция „ПП – ДБ“ излъчи Георги Михов за секретар на комисията. За зам.-председатели на комисията бяха предложени Маргарита Събева от партия „Има такъв народ“ и Любима Бургазлиева от „БСП за България“.

Предвид разцеплението в партия ДПС на консултациите днес се явиха двама представители на партия ДПС. Предложението на партия ДПС, с упълномощен представител областният председател на ДПС-Бургас Мехмед Хамид, е Емине Иляз да заеме позицията на секретар. Предложението на другия представител на партия ДПС, с упълномощен представител Христо Широков, е Натали Широкова да заеме мястото на заместник-председател на РИК. Предвид участието на двама представители на ДПС и предложени от тях различни кандидатури общият брой предложени членове на РИК надвишава определените от ЦИК бройки. От партия „Възраждане“ предложиха Виолета Деянова за позицията – секретар. Въпреки че ЦИК не е разпределила квота за партия „Величие“ техен представител настоя в протокола да бъде записано тяхното предложение – за член на РИК те предложиха Добромира Полименова за член на РИК. От Партия „Възраждане“ предложиха заместник-председателските места да бъдат максималният допустим брой – четири.

След дискусия не бе постигнато съгласие между участниците както по отношение на избора на председател, така и на секретар. В тази ситуация до 6 септември Централна избирателна комисия трябва да разпредели ръководните позиции на РИК и да се произнесе по възникналите казуси и предложения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *