Черно море е в сърцата на децата

31 октомври международен ден на Черно море

Малчуганите, които носят традициите на своите предци за съжителство с Черно море, и техните по-големи съграждани днес отбелязаха Международния ден на Черно море с популярни стихчета, песнички, забавна викторина и много знания за морето и неговите обитатели.

Всички ние изразихме своята радост от това, че водите на Черно море са толкова чисти, че вече месеци наред морето ври от разнообразни видове риба. Децата и ние сме щастливи, че нашите съграждани – поморийските рибари, излизат с препълнени от улов лодки от морето. Риба в изобилие. Делфините играят пред и около лодките. Всички са доволни – човек и природа.

Въпреки огромния туристически поток това лято, изследванията на РЗИ в края на сезона, показват отлични качества на крайбрежните води. Поредния успешен риболовен сезон доказва, че местните черноморски общности знаят как и могат да живеят в синхрон с природата. Нашите деца разбират това подсъзнателно, но и съвместно го изговорихме. Щастливи сме, че става дума за резултат, който не е на базата на доклади, конференции, семинари или други подобни форми на харчене на пари, а чисто и просто на разширяване и изграждане на нови пречиствателни станции по нашето Черноморие и старанието на местните хора. Радостта на всички нас сподели и г-н Илия Джингов – зам. кмет на Община Поморие.

20161031_101643

Днес, 31.10.2016 г. в сградата на ОДЗ „Детелина”, Национална асоциация „Българско Черноморие” и ОДЗ „Детелина” – Поморие заедно отпразнуваха юбилейния международен ден на Черно море. Събитието се организира с подкрепата на Сдружение „Черноморски институт” – Бургас, „Бургаска морска асоциация“ и дарители.

Децата са щастливи със своя голям приятел Черно море!