Чети с мен

“Вярвам, че сме задължени да четем за удоволствие, сами и на обществени места. Ако четем за удоволствие, ако други ни виждат да четем, тогава се учим, упражняваме въображението си. Показваме на другите, че четенето е нещо добро.” Това е мнението на английския писател Нийл Геймън и това е и отправната точка на организаторите на инициативата “Чети с мен”. Идеята е колкото се може повече българи от всички възрасти да отидат в парка и да почетат заедно за известно време.

Поморие се включва в инициативата на 28 септември 2014 г./неделя/ от 10.00 ч. чрез читалище “Просвета- 1888” и читалище „Светлина-1939”.

От СОУ”Иван Вазов” и ОУ ”Христо Ботев”в гр. Поморие вече са заявили участието си в масовото четене. В маратона  може да участва всеки обичащ книгите, като си донесе своя книга и прочете в приятелската компания на други книгомани. „Чети с мен, доведи приятел” е мотото на кампанията на Министерство на културата, която цели насърчаване на четенето и грамотността сред хората от всяка възраст.

С включването си в националната кампания, поморийските читалища „Просвета- 1888” и „Светлина-1939” отправят предизвикателство към най-малките читатели, за които се предвиждат занимателни игри. Идеята на събитието е всеки читател да се почувства поне малко като част от една голяма и пъстра общност.

Въпреки че масовото четене ще се състои само в един ден, екипът на библиотеката при читалище “Просвета 1888” гр. Поморие планира то да започне като маратон на 26 септември 2014 г./петък/ с ученици от училищата и да се превърне в любима читалня в Поморие.

А маратонът на четенето в градинката пред читалище”Светлина-1939” ще се състои от 10.00 до 12.00 ч. под мотото „Вземи любима книга, покани приятел и елате да четем заедно”. Идеята на тази инициатива е да се увлекат повече деца, защото ако едно дете се увлече от хубава книга, друго дете ще поиска да разбере кое му е толкова хубавото и ще направи същото.