Шестима са обвинени за смъртта на 18-те мигранти, един от тях е от Каблешково

Шестима са получили обвинения за участие в организирана престъпна група за превоз на мигранти от турската граница до границата ни със Сърбия, стана ясно от общ брифинг на прокуратурата, следствието, националната полиция и здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обясни, че преминаването на всеки имигрант е ставало срещу 5000 до 7000 евро.  Шофьорите са получавали по 100 евро на превоз, а ръководителят на групата между 500  и 1000 евро на човек.

Установено е, че групата е правила по 2 превоза месечно в периода от януари 2022 година до сега. Специалните тайници в камионите са били покрити с фолио, за да не се засече топлината на телата вътре.

Превозваните вчера 52-ма мигранти са на възраст между 13, 14 години и 30-35 години. Борислав Сарафов обясни:  “От заключението от аутопсиите е видно, че пострадалите са загинали в резултат на асфикция- задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство, както от позицията им в камиона, при която са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията на гръдния им кош и корема са били силно ограничени. Това е довело до една продължителна и масивна кислородна недостатъчност и в крайна сметка е довело до смъртта на 18 човешки същества”, цитира БНР.

И още: “Двамата шофьори, които са обвиняеми към настоящия момент, са отишли с камиона-ковчег в местност, получена като точна локация по приложението “Телеграм”. Местността е близко до турската граница в Бургаско. От там са ги качили, 52-ма от мъжки пол, на видима възраст между 13,14 до 30-35 години. Пътувайки по магистрала “Тракия”, малко след “Траянови врата”, се е чуло от каросерията на камиона силен тропот и силен шум. Двамата шофьори обаче са продължили движението на камиона. Пострадалите са умирали в продължение на десетки минути. Между 30 и 60 минути е умирал всеки от тях”.

Министърът на здравеопазването  добави, че от 34-мата приети в лечебни заведения 14 са в добро състояние и вече са приведени в Агенцията за бежанците, 19 остават в лечебни заведения: “27 от тях бяха настанени. Другите бяха прегледани и обслужени в пет софийски болници, които събраха допълнително екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Към момента остават 19 души в лечебни заведения”.

Повече от половината от обвинените са осъждани за кражби, шофиране след употреба на алкохол и каналджийство.

Организаторът на престъпната група с инициали В.К. е от Бургас. На негово име има регистрирани 7 фирми с различен предмет на дейност – в Бургас, Несебър и Асеновград, предимно в сферата на транспорта.Той има няколко присъди, а първото му осъждане е в далечната 1999 година. Последното му наказание е 5 месеца условно за каналджийство.

Установено е, че той е бил реалният собственик на камиона, който закупил от мъж  от Търговище. Снощи сам се  е явил в ОД на МВР в Бургас, минути, след като стана ясно, че полицаи са открили камиона. 52-годишният мъж се опитал да обясни, че возилото било откраднатo, съобщава Флагман. Шофьорът с инициали А.А. е от Каблешково, той работи като автомонтьор-заварчик.  Обвинен е  за причиняването на смъртта на мигрантите, нерегламентиран превоз, както и за член на банда каналджии. Той вземал по 100 евро на мигрант.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 18 души.