Язовирите “Порой” и “Ахелой” са нужни за спасение на Бургаска област от водна криза

Cholakov2Язовирите “Порой” и “Ахелой” са единствените варианти за спасение на Бургаска област от водна криза. Досега двата язовира са използвани единствено за земеделски нужди, като предстои да бъдат свързани към мрежата на ВиК-Бургас, за да могат да се използват и за питейни нужди.

Областният управител трябвало да обяви извънредно положение, за да стартират дейностите по полагане на тръбопровода.

По закон, в случай на бедствено положение, строително-монтажните работи следва да бъдат извършени незабавно.

В сутрешния блок на БНТ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, каза следното:”Информацията ми е, че ВиК-Бургас ще бъде финансирано за извършване на всички тези строително-монтажни дейности. Към настоящия момент приключват съгласуването на парцеларните планове, които са за двете трасета на тръбопроводите на териториите на община Несебър и Поморие, така че в много кратки срокове ще започне и изпълнението на тези трасета. Очаквам нашите действия да подпомогнат резерва от водни запаси на територията на Бургаска област и да изкараме едно спокойно лято, а и не само това”, допълни Чолаков. От неговите думи се разбра, че мрежата ще бъде готова  до 20 февруари.

 В сряда се очаква решение на Министерския съвет, с което управлението на двата язовира да бъде предоставено на Областната управа, която пък ще предостави водните басейни за стопанисване на ВиК-Бургас.

„По информация на ВиК Бургас в настоящия момент вода има в язовир Порой за около два месеца, но все пак ремонти на язовирни стени, на изпускатели и на допълнителни строително-монтажни работи се извършват, когато съоръжението е празно“, заяви областният управител.