12 дни почивка по Коледа, срещу 3 дни отпуска

otpuska

Стотици българи са на път да докажат поверието, че по Коледа стават чудеса. Те са открили, че ако си вземат 3 дни отпуск, ще получат общо 12 дни почивка по празниците – от 21 декември до 1 януари.

Мълвата за благосклонността на календара вече обикаля мълниеносно държавните ведомства и първите молби за отпуск на 23, 27 и 30 декември са факт. А туроператорите са приготвили оферти за дълги почивки на екзотични места или круизни кораби, пише Poligraff.net.

Чиновници отсега прогнозират, че държавните ведомства ще опустеят. Редица малки фирми също ще се отдадат на дълга ваканция. Голямата почивка се получава, тъй като коледните празници започват веднага след уикенд. Проблем е единствено 23 декември, за който е нужен отпуск. Следвашите три дни – 24, 25 и 26 декември, са официално почивни. За Стефановден – 27 декември, който по Кодекса на труда е работен, някои фирми не викат служителите в офиса. Сега той се пада в петък.

Почивката продължава на 28 и 29 декември – събота и неделя. Според решение на правителството 31 декември е почивен, но се отработва на 14 декември – събота. Така за голяма ваканция е нужен само още един ден отпуск – 30 декември. По-изобретателните служители могат да си вземат още два дни отпуск след 1 януари и така да увеличат почивката си на половин месец.