127 студенти ще преминат практическо обучение в МБАЛ Бургас

127 студенти ще преминат практическо обучение в МБАЛ Бургас през учебната 2013/2014 година. Те са от специалностите «медицинска сестра» и «рехабилитатор» на Медицинския колеж към Университет «Проф. д-р Асен Златаров». От основаването му през 1950 г., бъдещите медицински сестри са придобивали своите професионални умения в Бургаската болница. Повечето от сегашните медицински сестри в болницата също дължат образованието си на това училище.

 

«Учебната практика присъства в учебните планове в първи, втори и трети курс на следването и зависи от теоретичната подготовка. От това зависи и в кое отделение ще бъдат разпределени практикантите. Тези, които са трети курс, вече могат да извършват всички манипулации, които извършват и медицинските сестри – поставяне на инжекции, пускане на системи, попълване на медицинска документация», обясни главната сестра на МБАЛ Бургас Татяна Пейчева.

 

Учебната практика продължава около 60 часа за първия семестър и е задължителна. Без нея е немислимо получаването на диплома за професионално образование по здравни грижи. Практикантите – медицински сестри, в момента са 71. Сред тях има и 12 момчета. Останалите 56 са от специалността «рехабилитатор» и преминават практическо обучение предимно в Отделението по физиотерапия и рехабилитация.

 

МБАЛ Бургас е регистрирана и за прием на стажанти от медицински специалности по проекта «Студентски практики» на Министерството на образованието и науката. Този проект предоставя възможност за платен стаж на студентите. По проекта обучение вече са преминали студенти от Тракийския университет в Стара Загора, предстои да започнат стажа си и студенти от Бургас. Те ще бъдат разпределени в отделенията по ревматология, ендокринология, детските отделения, нефрология и нервни болести. За разлика от учебната практика, този стаж не е задължителен, а се осъществява изцяло по желание на студента.