137 години от Съединението на България

Днес честваме 137 години от Съединението на България. Денят, в който се извършва фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат. На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Съединението е едно от най-значимите събития в нашата история. Дело, без което днешна България нямаше да я има в тази ѝ цялост на картата на Европа. Чествания има в цялата страна.

Поморие отбеляза празника  с поднасяне на венци и цветя върху паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение. В памет на героите, дали своя принос за доброто на Родината, отец Борис от храм „Свето Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен.

Любка Николова – уредник в Исторически музей – Поморие  прочете празнично слово: България, дотогава малка балканска страна, значително уголемява територията и населението си и се превръща в най-значимата християнска държава на полуострова. Укрепва националното самочувствие на българите, защото Съединението е общобългарско дело и завоевание. На Княз Александър Батенберг, проявил нужното политическо мъжество, на българския политически елит, който пое риска и обезпечи държавнически, военно и дипломатически голямото народно дело, както и на всички бойци, жертвали се в защита на Отечеството, ние, днешните техни потомци дължим дълбока благодарност и признателност!

Честването продължи вечерта с концерт на ансамбъл „Гайтани“.