144 години от рождението на П. К. Яворов

Навършват се 144 години от рождението на Пейо Яворов.  Българският поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на 20-ти век е живял и работил в Поморие /Анхиало/.

Първата негова творба, която силно впечатлява естетите от кръга „Мисъл“ е поемата „Калиопа“, вдъхновена и написана в нашия град. Пейо К. Яворов работи в телеграфопощенската станция и започва да твори активно именно в Анхиало. Той напуска града в края на месец септември 1900 година, но много често се връща чрез спомените си в Анхиало – времето за най-активната му творческа работа. Поморийци издигат паметник на Яворов на 18 октомври 1959 г. Паметникът е дело на скулптора Иван Блажев, изваян е от бял врачански камък.

Днес, когато се отбелязват 144 години от рождението на поета, пред паметника му бяха положени венци и цветя от признателните поморийци. Паметно слово по текст на литератора Мариана Маринова, произнесоха Стефания Кусева и Виктория Димова от литературен клуб „Звъниче“ и Валери Петров от 7 клас на СУ „Иван Вазов“ гр. Поморие. Цветя поднесоха кметът Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, ученици и учители.