145 години от създаването на първото българско училище в Поморие

Първи училищен звънец

Годината е 1879.

В Анхиало е празник,защото първото българско училище отваря врати. В малкия крайморски град цари особено оживление. По тесните улички,оградени с дървени къщи, се стичат празнично облечени хора с цветя.

Училищното настоятелство наема eдна от къщите на анхиалеца Одисей Дионисиади за 18 турски лири годишен наем.Учебните занятия се провеждат в две класни стаи.Учениците са 39,на възраст от шест до шестнадесет години.

За учител в българското училище в Анхиало е поканен Евтим Каркадаков от село Киречкьой,Солунско.Той е възпитаник на солунската гимназия. Завършил е и българско класно училище в Цариград.Анхиалци се договарят с него за годишна заплата от 70 турски лири.Евтим Каркадаков учителства още две учебни години.

Така се поставят основите на образованието на български език в Анхиало. Сега обаче мечтата на жителите му е да построят училище.За това училищното настоятелство закупува място и търси съдействие от Дирекцията на Народното просвещение в Пловдив.От там с писмо №2655 от 01.07.1882 година е изпратен чек за 15 000 лева.Тези пари обаче се оказват недостатъчни и настоятелството разчита на анхиалци за набирането на останалите средства.Разиграна е лотария с 3 100 билета.Те са продадени по 2 сребърни лева единият не само в града,но и в околията.

На 1 август 1882 година тържествено е положен първият камък на бъдещата училищна сграда. Анхиалци бързат,за да могат да построят училището до новата учебна година.Сградата трябва да бъде двуетажна,с четири класни стаи и други малки помещения.Постройката е дълга 19 метра и висока 4 метра.На 28 септември същата година двете класни стаи са готови и учебната година започва.

Евтим Каркадаков напуска Анхиало.За учители са назначени Александър Даскалов, Никола Иванов, Георги Николов, Иванка Чипева, Захари Димитров.

Фондация „25 века Поморие”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *