16-та Международна конференция по теория на вероятностите и математическа статистика

От 21 до 29 юни 2014 в Поморие се състоя 16-та Международна лятна конференция по Теория на вероятностите и Математическа статистика, в рамките на която се проведоха Семинар по статистическа обработка на данни и Семинар по разклоняващи се стохастични процеси. Тези съвместни научни мероприятия бяха посветени на 145-та годишнина от основаването на БАН, съобщи проф. Николай Янев, Председател на Организационния комитет

В този научен форум участвуваха над 80 учени от Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия. Научната програма бе посветена на паметта и творчеството на световно известния руски математик Б.А.Севастьянов (1923-2013), член-кореспондент на Руската академия на науките, който има изключителна роля за развитие на българската школа по Теория на вероятностите и математическата статистика, особено в областта на Разклоняващите се стохастични процеси. Разклоняващите се процеси са всъщност математически модели, които описват редица реални явления като ядрени верижни реакции, размножение и развитие на нормални, стволови и ракови клетки, развитие на биологични популации, процеси на полимеризация, космически лъчи, електрично поле в плазма, финансово-икономическо развитие и много други реални феномени. Всъщност създател на модерното развитие на тази теория е академик на РАН А.Н.Колмогоров (1903-1987), безспорно математик номер едно на 20 век и един от най-великите в цялата история на математиката, учител на Б.А.Севастьянов. Научно-генеалочното дърво на Колмогоров-Севастьянов е представено с всички потомци на отделен постер, откъдето се вижда, че българския клон е най-многоброен.

Бяха изнесени над 50 научни доклада, а отделно – постър-сесия. Работният език на конференцията беше английски като освен чисто теоретични математически резултати, бяха докладвани и интересни техни приложения, свързани най-вече с математически модели в биологията и медицината (стволови клетки, ракови популации и т.н.), физика и технологии, в икономиката, финансите и застраховането, оценки на риска, проблеми свързани с образование и т.н.

Конференцията се проведе с поддръжката на Института по математика и информатика към БАН, Факултета по математика и информатика към СУ, Българското статистическо дружество Нов български университет, с подкрепа на Математическия институт на РАН и с любезното съдействие на Община Поморие в лицето на кмета Иван Алексиев.

При тържественото откриване на конференцията бе подписан и официален договор за съдействие и сътрудничество между БАН и Община Поморие, от страна на кмета И.Алексиев и зам-председателя на БАН член-кореспондент Н.Милошев. Освен това Н.Милошев връчи на председателя на Организационния комитет професор дмн Н.Янев (почетен гражданин на Поморие) най-високото отличие на БАН – почетния медал Марин Дринов с лента, за целокупното му научно творчество и по случай неговия юбилей.

Нивото на чуждестранните участници бе изключително високо. Първата сесия бе открита и ръководена от от първия вице-президент на Шведската кралска академия на науките академик П.Ягерс, а основен доклад за научните постижения на Б.А.Севастьянов бе изнесен от професор В.А.Ватутин от Математическия институт на РАН, Москва.

Тази традиционна вече конференция се е провеждала до сега на различни места по нашето Черноморие, но вече за втори път е в Поморие. Участниците се надяват, че това място ще стане вече традиционно за конференцията, която се проведе в хотела на СОФАРМА, с оборудвана модерна мултимедийна зала със 150 места. Всъщност този факт изигра решаваща роля за провеждане на конференцията в Поморие. Това предизвика интерес сред научната общност у нас и първи откликнаха математиците. Всички участници в конференцията (особено чужденците) изразиха своето удовлетворение както от природните дадености на Поморие, така и от топлия прием в града. Специални благодарности бяха изказани към директора на хотел Софарма Иван Янев и ръководения от него персонал за създадените отлични условия за работа и отдих.

Изключителен интерес сред участниците в конференцията предизвика организираната фолклорна вечер под егидата на кмета на Поморие Иван Алексиев. Фолклорният ансамбъл “Чайка” към читалище “Просвета” бе бурно аплодиран и остави незабравими спомени.

Времето беше чудесно, морето – топло и гостоприемно. Още след втория работен ден бе организирана вечерна разходка-панорама с поморийския кораб “Ния” , а след два дни участниците в конференцията се отправиха на едно чудесно пътешествие до Несебър. Нашите и чуждестранни учени бяха единодушни във високата оценка, която дадоха както на кораба “Ния”, така и на нейния капитан А. Масларов и ръководения от него екипаж.

По този начин Поморие може да се стане център за “научен туризъм”, свързан с провеждането на научни конференциии преди или след активния туристически сезон. Да се надяваме, че успешното представяне на тези конференции ще послужи като начало за по-нататъчно провеждане на редица подобни прояви и ще издигне още повече международния престиж на нашия чудесен град Поморие. Бе отбелязана положителна работа по благоустрояването на града, както и чистотата на морето. В заведенията на поморийския бряг може да се консумира и да се водят интересни разговори и дискусии на фона на морския бриз и морето.

На заключителната тържествена вечер участниците в конференцията изпяха предварително изпратената им песен за Поморие на английски език, която използува мелодията на известния хит “Семеен спомен за Поморие” по музика на Атанас Косев (текст на Недялко Йорданов в изпълнение на дуета Стефка Берова и Йордан Марчинков).

Минаха само няколко дни от завършване на конференцията, а Организационният комитет е затрупан вече от писма в електронната поща, в които се дава много висока оценка, както на научното ниво на конференцията, така и на отличната организация и предразполагащата и неповторима атмосфера на града. Всички поддържат идеята следващата конференция да се проведе пак в Поморие, а някои се канят да идват и на почивка като обикновени туристи заедно със семействата си.

Научните доклади от конференцията ще бъдат публикувани в отделен сборник на английски и ще се разпространяват по научния книгообмен, разнасяйки името на Поморие по цял свят.