174 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев

Днес честваме 174 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. В Поморие официалното честване  се състоя пред бюст-паметника на Ботев,  където бе отдадена почит и положени  цветя, по повод годишнината от рождението му. Възпитаници на ОУ „Христо Ботев“ – Поморие, заедно с техните преподаватели и директорът на училището Петка Златинова също поднесоха цветя пред лика на поета, а Наска Бакалбашиева – начален учител, произнесе кратко слово, припомняйки живота и делото на Ботев.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер в семейството на известния възрожденски учител Ботьо Петков. Получава високо образование и участва дейно в организацията на българската емигрантска революция. През пролетта на 1876 година, когато пожарищата на Априлското въстание още не са угаснали, четата на Христо Ботев идва на помощ на поробените си братя и влиза в неравна битка с турската войска.
Революционерът умира на 1-ви юни 1876 г. от куршум в подножието в Стара планина. Неговото  литературно творчество е смятано за връх в цялостното развитие на българската литература. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.