OLYMPUS DIGITAL CAMERA

180 години от рождението на Апостола на свободата се отбелязаха в община Поморие

На 18 юли се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в град Карлово в много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Той прекрачва рано прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Васил Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация. Предаден е през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.
По повод отбелязването на 180-годишнината от рождението му,  на 18 юли 2017 г. в Поморие се положиха цветя на паметника на Апостола. Слово произнесе Надежда Стойкова от Исторически музей – Поморие, а  Младежка театрална група „Валери и приятели“ към Читалище “Асен Златаров 1940” -Бургас представи постановката „В паметта на народа, поемата Левски” в салона на читалище “Просвета 1888”. С текстовете от Антон Ашкерст младежите разказаха за живота и делото на Дякона, отхвърлил тясната килия на канона, за да направи своя лъвски скок към бъдещето. Саможертвата на Левски пред олтара на Свободата завинаги ще си остане най-светлият урок по родолюбие.

%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0В с. Горица общ.Поморие се откри паметник на Васил Левски, изработен от скулптора Драгой Каталиев. Реч от името на кооперацията в селото, участвала в изграждането на паметника, произнесе Каля Бъчварова. От името на наследниците на Ангел Радев говори Вълкана Чакърова. На тържеството присъстваха гости от селата Страцин, Козичино, Горица, Просеник.

Маркиран е пътят на Левски в нашия край с каменни надписи. Всеки може да види надписите : “Васил Левски беше в…” с. Страцин, с. Горица, с. Козичено /община Поморие/, с Приселци /обл. Бургас/, с. Голица /обл. Варна/.