6 арестувани след спецоперация срещу пререгистрацията на крадени луксозни коли в Бургас

Има задържани след специализираната операция  на полицията в Бургас срещу кражби на луксозни автомобили и последващата им пререгистрация в КАТ с цел продажба. Мащабната полицейска акция се проведе вчера. Днес, на съвместен брифинг от Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР в Бургас съобщиха следното:

“Шестима са привлечени към наказателна отговорност след спецоперация в Бургас срещу организирана престъпна група, занимаваща се с пласиране на крадени автомобили. Става въпрос за нови, луксозни возила. Всеки един от тях струва между 70 и 200 000 лева.

Колите са крадени, а след това  са пререгистрирани и пласирани в Турция и държави от Близкия изток. Разбитата група не се е занимавала с кражбите на коли, те са изкупували крадени автомобили или такива, които са били обект на застрахователни и лизингови измами. Освен от България, задържаните се снабдявали с луксозни возила и от държави от Европейския съюз.

Групата е развивала дейността си от 2020 год, а разследването е започнало през май тази година. Заради акцията започва проверка и на работата на Сектор „Регистрация на МПС“ към КАТ Бургас”, съобщи директорът на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов. Той уточни, че към момента няма данни служители на КАТ да са замесени в схемата.

Един от задържаните обаче е бил дългогодишен служител на “Пътна полиция” и много добре познава организацията на работа.

До момента са установени 39 автомобила, които са обект на престъпната схема.

Част от тях са продадени и вече са зад граница. На четирима от задържаните прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, за другите двама от държавното обвинение ще поискат „подписка“.