8-годишната Тереза от Поморие откри скъпоценен камък на 50 млн. години

terezaТереза Първанова е ученичка във втори клас в Поморие. От близо година, заедно с родителите си, обикаля страната в търсене на скъпоценни камъни, защото това е тяхното хоби. Последната ѝ находка е Септария, оформила се преди около 50 милиона години, в резултат на вулканични изригвания.

В началото обаче тя не разбира, че това е много специфичен камък. “Помислих си, че е най-обикновен камък. Но мама го е взела и го е изпратила на едни хора, които познават камъните, дали са скъпоценни и те са открили, че е скъпоценен”, споделя момиченцето.
Предстои специфичният камък да бъде дарен на музея “Земята и хората” в София, а малката Тереза да получи сертификат като неин откривател, съобщи БНТ.

Майката на 8-годишното момиченце успяла да запали дъщеря си по това хоби.

“Търсим минерали, кристали, фосили. Септарията е именно такава вкаменелост. Тя е глинена конкреция, която вследствие на дехидратацията се пропуква и образува в средата точно седем лъча. Това я прави много специфична и е рядка находка за България. Първата Септария всъщност я откри Тереза”, заяви майката Петя Първанова.

8-годишното момиче се радва искрено, че е направила такова откритие. Разказва, че обича да ходи с майка си на различни планини и реки и да събира камъни. Като порасне, малката Тереза иска да стане каменар, защото открива нещо ново и научава повече за камъните.

Вече има събрана цяла колекция от различни камъни и минерали. И ще продължава да търси до следващото ѝ голямо откритие.