9 български плажа отличени със “Син флаг”. Сред тях са плажове на Слънчев бряг и Поморие

Международното жури на програмата ФЕЕЕ обсъди българските кандидатури за екопрпиза „Син флаг” и отличи с престижната награда плажовете на:  „Дюни”, „Созопол–Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-Юг”, „Слънчев бряг-Север”, Свети Влас-Централен, Нов плаж Изток, „Слънчев ден” и най-доброто яхтено пристанище – „Марина Диневи”.

За да получат еко-сертификатът плажовете и пристанищата трябва да покрият около 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите. През 2014 обектите в България със “Син флаг” бяха 12.

Програмата “Син флаг” е доброволна сертификационна процедура, управлявана от международната Фондация за екологично образование. По същество това е екологично-образователна програма, която се стреми да повиши съзнанието на хората, да ги стимулира да бъдат по-загрижени за природата, като опазват заобикалящата ги среда.

Първият плаж, удостоен със «Син флаг» в България е този на кк «Слънчев бряг». Пилотният флаг е издигнат на плажната ивица пред хотел «Европа» на 4 юли 1995 в 11 ч.59 мин. и 25 сек.

Според класацията за 2015 г.най-чистите плажове са в Испания. 578  от тях са с отличието  „Син флаг“  и това класира страната на първо място в света по чисти плажове и морски води.

Наградата „Син флаг“ се присъжда всяка година от 1987 г. насам в началото на активния летен туристически сезон. Фондът за екологично образование контролира оценяването и отличаването с престижния флаг.

Ето и подреждането на чистите плажове: Испания – 578, Турция – 436, Гърция – 395, Франция – 379, Португалия – 299 и Италия – 281. Общо 4159 плажа и крайбрежия са сертифицирани  с международния екоприз за 2015 година. Те са разположени в общо 50 страни по света, участващи в програмата „Син флаг”.

Максим МОМЧИЛОВ