Йордан Маринов празнува 80-годишен юбилей с ретроспективна изложба

Над 50 творби ще подреди  емблематичният художник и изявен маринист Йордан Маринов в Галерията на Дружеството на бургаските художници на 8-ми октомври  2024 г. /вторник/, от 18.00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Община Бургас, по повод 80-годишнината на художника, която се отбелязва на 15 октомври.

Гостите на събитието ще се насладят на многоликия творчески свят на Маринов, от  първите му портрети, които датират от 1973- 1974 – та година, посветени на семейството до завършената само преди дни „Лодка в морето”, която поетично разказва за връзката между водата и земята.  Всички картини в залата се обединяват от темата „Ничие море”. Тя хрумва на художника от старите моряшки лафове, че морето не може да се опитоми и не принадлежи на никого. За селекцията и корирането на изложбата до него са съимениците му – художниците Йордан Ангелов и Йордан Петров, които съпреживяват радостта от специалното събитие.

Йордан Маринов е роден на 15 октомври 1944 г. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност монументално изкуство при проф. Никола Гелов. Член е на СБХ от 1978 г., а от 1980 до 1991 е главен художник на Поморие.  За Олимпийските игри през 1980 г. в Москва творецът проектира мозайката „Пясъчен часовник“ на стадион „Лужники“, а неговите монументални стенописи, дърворезби и металопластика  красят училища, обществени сгради, хотели и кметства в цяла България.

Негово е паното на входа на сградата на НЧ „Светлина-1939“ в Поморие.  В Бургас част от  тези десетки емблематични сгради са: Гимназията по Туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, Турското консулство и Ритуална  зала „Вардар”. Негова мозайка и фреска има на фасадата на ОУ „Добри Чинтулов“ /сега Английска гимназия/ и др. Негови творби са притежание на частни колекции в страната и чужбина. Изложбите му извън страната наброяват десетки, сред тях са: Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия, Холандия, Сърбия, САЩ, Турция и Япония – Осака.

Заповядайте на откриването на изложбата на Йордан Маринов „Ничие море“, по повод неговия 80-годишен юбилеен рожден ден в Галерията на Дружеството на бургаските художници на 08.10.2024 г./ вторник/ от 18.00 ч.!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *