Grand Prix Поморие 2019 излъчи своите победители

motokrosНа мотополигона край поморийското село Порой се проведе първият кръг от републиканския шампионат по мотокрос, в който участие взеха 96 пилоти от четири нации, съобщават от пресцентъра на Община Поморие. Състезанието бе открито от кмета на Поморие Иван Алексиев, който обяви, че трасето вече ще носи името на починалия в началото на тази година Тотьо Чакъров.

Тотьо Чакъров е една от емблемите на родния мотоциклетизъм и световно признат майстор на мотокрос писти. Наричат го архитекта на кросовите трасета. Той е проектант на много трасета, едно от които е специфичното пясъчно трасе край с. Порой. Самият той бе бивш състезател по мотоциклетизъм.

След издигането на националния флаг, председателят на организационния комитет на Grand Prix България Румен Петков поздрави състезателите и гостите на мотополигона. На събитието присъстваха и народният представител Ася Пеева, Неделчо Стайков – общински съветник и майстор на спорта по мотоциклетизъм, Антон Коджабашев – трикратен световен и европейки шампион по вдигане на тежести, Богдан Николов – президент на Българската федерация по мотоциклетизъм, кметът на село Порой и общински съветници.

В клас МХ65 двойна победа записа Мирослав Димитров от „Марица Рейсинг Тийм“ с КТМ. Втори е Дани Цанков („М6 Ямаха Рейсинг Тийм“, „Ямаха“). Трети завърши Тихомир Йорданов от (МСК „Девня Марцианопол“, КТМ).

В клас МХ85 победител в двата манша стана Християн Георгиев („Пловдив Мотор Спорт“, КТМ). Втори финишира румънецът Золтан Ордог с „Ямаха“. Трети е Живко Иванов („Диана Рейсинг“, КТМ).

Безапелационна победа в клас МХ2 постигна Майкъл Иванов от „Тексим Мотор Спорт“ с КТМ. Той кара много силно и в двата манша и започва сезона с 50 точки. Втори се класира Алекс Димитров („Мотоспорт“ Варна, КТМ). Трети е Жулиан Георгиев („Несебър Мото“, КТМ).

В клас МХ1 двоен успех записа Джордже Кабал от Румъния с мотоциклет „Хускварна“. Втори е Любомир Васев от „Тексим Мотор Спорт“, с „Ямаха“, а трети е Стефан Нейчев („Еър Макс Рейсинг“, „Ямаха“).

В клас МХ победата бе за Боян Янков (МК „Орлите“ Добрич, „Кавазаки“). Втори е Николай Колев (СК „Велико Търново“, „Хонда“). Трети е Петър Петров („М6 Ямаха Рейсинг Тийм“, „Хонда“).

В МХ-40 отлично започна сезона с две победи в двата манша Мартин Тодоров от „М6 Ямаха Рейсинг Тийм“ с „Ямаха“. Втори е Юлиян Райчев от „Панчо Рейсинг Тийм“ с „Кавазаки“, докато трети завърши румънецът Йонут Кояну с „Ямаха“.

Общо над 5000 души изгледаха състезанията, а следващият втори кръг от републиканския шампионат по мотокрос е на 27 и 28 април в Троян.