Mладоженци от 87 града и 41 държави са сключили брак в Несебър

Сключените бракове са за периода 2009-2013.Най-много сватби е имало през 2010-129,а най-малко – през 2012 – 103

КОГАТО ДОЙДЕ „СЛЯПАТА НЕДЕЛЯ”

На хан Омуртаг се приписва максимата: „Човек и добре и да живее, умира и…”. Перифразирана тя би могла да звучи и като: „Човек и добре да живее, накрая се жени”, а Несе бър се оказва най-притегателното място за сключване на брак за хора от 41 държави: Австрия, Албания, Алжир, Армения, Беларус, Великобритания, Германия, Израел, Индия, Ирландия, Испания, Италия, Йордания, Казахстан, Киргизстан, Китай, Коста Рика, Латвия, Литва, Люксембург, Македония, Молдова, Нигерия, Норвегия, Пакистан, Полша, Португалия, Република Южна Африка, Руската федерация, САЩ, Сирия, Сърбия, Тунис, Турция, Украйна, Филипини, Финландия, Франция, Чехия, Швеция и 86 града
от страната:
Айтос, Аксаково, Асеновград, Ахелой, Балчик, Бургас, Благоевград, Божурище, Бяла/Вн,  Бяла/Рс, Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Девин, Девня, Димитровград, Добрич, Дупница, Дългопол, Дулово, Ивайловград, Елена, Елхово, Каблешково, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кнежа, Крумовград, Кубрат, Курило, Кърджали, Кюстендил, Левски, Ловеч, Лом, Любимец, Мадан, Малко Търново, Марица, Монтана, Николаево, Никопол, Нова Загора, Нови Пазар, Омуртаг, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Пещера, Плевен, Пловдив, Поморие, Попово, Първомай, Разград, Разлог, Раднево, Ракитово, Раковски, Руен, Русе, Рудозем, Самоков, Свиленград, Севлиево, Сливен, Смолян, София, Средец, Стара Загора, Сунгурларе, Тутракан, Търговище, Харманли, Хасково,Червен бряг, Чирпан, Шумен и Ямбол.   

Браковете за 2013 са 117.
През м.г. в Несебър са сключили брак хора, освен от България, още и от: Беларус, Великобритания, Германия, Ирландия, Италия, Йордания, Киргизстан, Коста Рика, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Нигерия, Република Южна Африка, Руската федерация, САЩ, Тунис, Украйна – общо от 18 държави.

Най-голям брой бракосъчетания са извършени през м. август и септември – съответно 23 и 22, а най-малко-през м. февруари и декември – по 2. Последният брак за м.г. е бил подписан на 14 декември, а първият – на 11 януари. Най-много бракове в един ден са подписани на 11 и 18 май, 1 юни, 21 септември и 12 октомври – по 4.
Само в два от случаите има подписани предбрачни договори, а в 10 от браковете един от младоженците е от Несебър.

Градът се е оказал предпочитано място за сключване на брак за хора от 39 града в страната: Балчик, Благоевград, Брезово, Бургас, Варна, Враца, Гоце Делчев, Димитровград, Дупница, Елхово, Казанлък, Карлово, Кърджали, Карнобат, Кнежа, Крумовград,Левски, Ловеч, Мадан, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Поморие, Попово, Първомай, Раднево, Рудозем, Русе, Свиленград, Севлиево, Сливен, София, Стара Загора, Сунгурларе, Хасково, Чирпан, Ямбол.

Най-възрастният младоженец е българин на 76 г. Той е сключил брак с жена на 49. Най-младата младоженка е рускиня на 19 г.,сключила брак с руснак на 26. От българските бракове най-голяма е възрастовата разлика при брачна двойка, в която младоженецът е на 60 г., а младоженката-на 32. При смесените – младоженец от Тунис  на 25 се жени за несебърка на 43. Като цяло сключените бракове в Несебър са се увеличили от 103 през 2012, на 117 през 2013, бележейки ръст от 14 на сто. Увеличил се и броят на градовете в България откъдето пристигат младоженци – от 38 на 39, а също и държавите – от 12 на 18, като ръстът в този случай е 50 %.

През януари на настоящата година вече са сключени 2 брака, първият от тях-на 18. В рамките на инициативата „Уикенд за любов и вино”, която е една от проявите за развитие на сватбен туризъм и се провежда за втори път,организирана от Община Несебър, кметът Николай Димитров се ангажира лично да бракосъчетае кандидат – младоженци на 15 и 16 февруари. Въпреки че бяха обявени различни бонуси за кандидатите, резервации за тези дати няма.

Фестивалът „Уикенд за любов и вино” от 14 до 16 февруари обаче е една допълнителна възможност за промяна на нагласата за сключване на брак. Статистиката сочи, че най-много бракове се сключват през септември и октомври, съответно-108 и 81, а най-малко-през март-18, януари-20 и февруари.

Предстои откриването и на нова ритуална зала. Обществената поръчка за нейното обзавеждане все още не е обявена. Няма да е излишно обаче към нея да се предвиди техника и за он-лайн излъчване на сключването на брак. Гледката в този случай се осъществява чрез широкоъгълни ай-пи камери. Инвестицията за това нововъведение коства около 3000 лв, а там където услугата се предлага цената започва 24-25 лв. С нововъведението роднините на младоженците, които нямат възможност да присъстват на живо на тържеството, ще могат поне да го наблюдават, независимо дали са в Европа или на други континенти. Достатъчно е да има интернет. Плаща се сумата за достъп и ритуалът се гледа в реално време от всяка точка на света.

                                                        Максим МОМЧИЛОВ

 

2 Отзиви

  1. Анонимен

    А в Поморие колко са сключилите брак за миналата година?
    Колко деца са се родили миналата година в Поморие и какво сочи статистиката спрямо 2012 г.?

    • мерене на *ишките

      Къде ще сравняваш Поморие с Несебър и Созопол.Тук времето е спряло и няма никакво развитие в този град.Потърси колко камери има в Поморие и колко в Несебър.Колко работни места се предлагат в тези градове.Какви са инвестициите и бюджетите на двете общини и ще си отговориш на въпроса колко деца са се родили и колко двойки са сключили брак.Тук статистиката е колко мушморока са заловили с трева и това е.Другите неща стават под масата и с връзки.