XX Международен фестивал за православна музика в Поморие започна с благословията на Сливенския митрополит Арсений

С благословията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений днес в Поморие беше открито XX издание на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть“. Един от най-мащабните форуми за църковна музика у нас отново събира в града стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Молдова и Австрия.

По традиция събитието започна с литийно шествие и водосвет, отслужен  oт Н.В.Пр. Сливенски митрополит Арсений, в съслужение с Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан, духовници от страната и гости на фестивала.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев: “Вече 20 години, в рамките на няколко фестивални дни, Поморие се оглася от молитвени песнопения във възхвала на Бог и света Богородица – нещо, което ни учи на смирение, доброта, почит и уважение. Затова съм радостен и горд, че този форум го има и днес, въпреки трудностите и превратностите на времето.”, съобщават от Община Поморие.

Алексиев благодари на новия духовен пастир Сливенския митрополит Арсений за благословията над фестивала, като в знак на признателност му връчи плакет с покровителя на Поморие свети Георги Победоносец. В речта си кметът направи и своеобразен поклон в памет на митрополит Иоаникий – дългогодишен патрон и вдъхновител на „Св.Богородица – Достойно есть“.

Сред достойните деятели заслужено се нареди и Йорданка Туджарова – музикален и организационен директор от първото фестивално издание. За своята дългогодишна пламенна вяра и за неизмеримата енергия, вложена в създаването на всяко издание, Туджарова получи благодарствено писмо и почетен плакет на Община Поморие.

Кметът Алексиев заедно с Таня Никлева, още един значим член на фестивалния секретариат, връчиха грамоти и акварели на храм „Свето Рождество Богородично“ на доказали се във времето приятели на фестивала. Сред тях бяха председателят на НЧ „Просвета 1888“ Милчо Талев, Старозагорският митрополит Киприан, протоиерей Борис Георгиев, многократно участвали хорови състави и други.

Специален гост на събитието бе проф. Мирослав Попсавов – майстор на звуковата иконопис в България, специалист по теология и музика. Сред гостите на откриването беше и кметът на община Бургас Димитър Николов, който поднесе поздравите си към всички участници и организатори и присъства на първия фестивален концерт. Поздрави бяха поднесени и от името на областния управител проф.д.н. Мария Нейкова.

В рамките на петте фестивални дни от 5 до 9 юни жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на концертна програма от въздействащи солови и хорови изпълнения, както и да се докоснат до лика на Божията майка, а именно до иконата, чието име носи фестивалът. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод  за това  иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде изложена за поклонение в поморийската църква „Свето Рождество Богородично”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *