Вие сте тук: Начало » Водещи новини » НАБЧ: Парк “Странджа” дава 320 бона за ремонт на сайта си

    НАБЧ: Парк “Странджа” дава 320 бона за ремонт на сайта си

    Скандалната сума от 320 000 лева дава ПП “Странджа” за ремонт и разширение на електронния си сайт. Обществена поръчка е обявена на 11 март т.г. като част от   проект с името „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“, съобщиха от Национална асоциация „Българско Черноморие”. Тя включва разширяване на интернет страницата на парка, превеждането й на английски език, както и изграждане на цялостна система за електронно представяне и подпомагане на дейности с хардуерно и софтуерно обезпечаване на стойност 320 000 лв. без ДДС. Крайната сума с начислено ДДС става 384 000 лв. НАБЧ счита, че е недопустимо и повече от скандално да се плащат толкова много пари за ремонт на един обикновен сайт, при положение, че цената на нов такъв струва стократно по-евтино. Неясно защо ръководството на ПП “Странджа” настоява да притежава и два собствени сървъра!? Отгоре на всичко те трябва да са и супермощни. Според заданието сървърът трябва да има и видеоплатка с вушителните 400 ядра! Подобни мощни устройства се използват основно в Холивуд за производство на 3 D суперпродукции от типа на “Аватар”. Интересно е, какво са намислили да правят в парк “Странджа” с такава извънземна техника и защо изобщо им е необходима тя? Към обществената поръчка има и още едно смущаващо изискване – за доставка на 10 таблета, каквито в България, а и в по-голямата част на света няма. Според изискванията таблетите трябва да са противоударни, противоводни, противопрахови – с една дума извънземни!

    Не по-малко смущаващи са изискванията към кандидатите, които имат право да участват в този странен конкурс. Например, ръководителят на екипа трябва да е завършил специалност Геодезически информационни системи, да има 7 годишен стаж и завиден опит в защитени територии. От него се иска да покаже и надеждни препоръки, но не от кой да е, а от възложители на обществени поръчки.

    НАБЧ проведе серия консултации с водещи компютърни специалисти и вносители на компютърна техника, които считат, че условията на обществената поръчка са скандално дискриминационни. Според експертите по хардуер и софтуер дори и най-големите фирми в бранша не могат да изпълнят така зададените условия. Поради което възникна сериозно съмнение дали победителят в конкурса вече не е известен.

    НАБЧ внесе официална жалба до КЗК с искане да започне разследване за провеждане на конкурс при крайно дискриминационни условия. За изхода от проверката ще ви уведомим допълнително.

    Припомняме, че целият проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа” е на стойност 7 821 000 лв. без ДДС. Екипът и ръководителят на екипа, управляващи програмата, по закон получават 10% от стойността или 782 100 лв. без ДДС.

    Ръководството на ПП „Странджа” явно не знае какво става, но полага подписи под поръчки. В същото време историческият план за управление на парка години наред е в положение “изготвя се” от Фондация „Биоразнообразие”, която е част от прословутата коалиция „За да остане природа в България”.

    3 коментара

    1. Нямат срама тези просто. То бива алчност, бива ама… колко пари взеха по евро проекти. Явно това е схемата за източване на средства. Чудно ми е колко ли има Тома Белев в чужди банки. Със сигурност са милиони.

    2. Вълков

     Стига с тази Зелена Мафия и всички около нея лапачи Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, и измислените им партии които се скъсаха да крадат от обикновенният българин и да бъркат в неговият джоб. Няма ли най-после Българите да се усетят че тия са супер нагли крадци поставени зад зелен параван замаскирани и им се хващат на лъжите хората. Щели да опазват природата Дрън Дрън глупости хич не ги е грижа за природата тия само за парите ги е грижа хора разберете го !!!! Банда зелени мафиоти, крадци, изпаднали наркомани, плевели за България и народът на България !

    3. Борисов

     Абе тия от Фондация „Биоразнообразие” що не се кръстят на "Зеленообразие"?!?! Е*ати наглеците!

    Горе