Вие сте тук: Начало » Общество » Екоминистърът няма да спре проекта на Алепу

    Екоминистърът няма да спре проекта на Алепу

    revizoro“Няма да спра проекта , ако това ме питате, знам, че това ви е мерак на всички – да ходя като една екологична бухалка”, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров (Ревизоро) пред медии в Бургас по повод скандалния строеж на “Алепу”.

    “Няма да спра проекта. Не ми прилича на защитна стена, предполагам, че ще има отпред и хотел, много хубав хотел, добави още Димитров и каза, че навсякъде по Черноморието, където се строи, има недоволство”.
    Димитров каза още, че каквото становище е трябвало да даде екоинспекцията, го е дала. Сега се чака прокуратурата. Екоминистърът прехвърли темата към инвеститора. “Ако някой ще се произнася, трябва да се произнесе собственикът – да каже какво е искал, какво са му направили”, каза още министърът.

    По-рано прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на „Алепу вилидж“.

    Екоминистърът е в Бургас специално за подписването на договора за изпълнение на интегрирания воден проект за област Бургас.  Той и инж. Ганчо Тенев, изпълнителен директор на “Водоснабдяване и канализация – Бургас” ЕАД, днес подписаха договор за изпълнение на интегрирания воден проект за област Бургас. Мащабният проект се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323,7 млн. лв.

    “Бургас ме изненада с безкрайната си амбиция. Ганчо Тенев е единственият директор на ВиК, който направи предложение за дълготрайно решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за десет години напред. Благодаря на ВиК, че дойдоха с такъв великолепен продукт. Радвам се, че имам възможност да им съдействам“, заяви министър Димитров при подписването на договора.

    Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

    C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.

    Дейностите по проекта включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ-Бургас, ПСОВ-Меден рудник и ПСОВ-Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води – ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна Поляна.

    В обхвата на проекта се включва надграждане на SCADA система и изграждане на GIS система за обособената територия на „ВиК“ ЕАД гр. Бургас. Системите ще са част от интелигентна измервателна инфраструктура за мониторинг на потреблението на вода с цел оптимизиране на мрежовите операции и ефективността в реално време.

    Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 43 месеца.

    На подписването присъстваха областният управител и председател на Асоциация по ВИК Вълчо Чолаков, народният представител и председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на община Бургас Димитър Николов, кметът на община Поморие Иван Алексиев и други кметове на общини в област Бургас, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, народни представители, ръководители на държавни ведомства. Министър Димитров подчерта големия принос на Ивелина Василева, която още по времето, когато е била министър на околната среда и водите, е започнала подготовката на големите водни проекти по ОПОС.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе