Бургаска област е заплашена от воден режим

revizoroОбемът на язовир “Камчия” е намалял драстично и екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Воден режим заплашва Черноморието и туризма, обяви екоминистърът Емил Димитров. На язовир “Камчия” разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна. “За разлика от Перник, където язовир “Студена” беше напълнен, тук дъждове няма.

В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмислостна. В момента в язовир “Камчия” има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година”, уточни министърът. Той обясни, че се е заел с текущите задачи – да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

“Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”, обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

„От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика”, обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има.

За него притеснителни са язовирите в Източна България. “Работи се по идеята за Язовир „Камчия“, който захранва цялото Черноморие. Там трябваше да задействаме три допълнителни язовира – за Варна – Цонево, а за Южна България – „Ахелой“ и „Порой“, заяви екоминистърът.

„През лятото, когато можеха да се правят всички строителни действия, го пропуснахме. Сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да правим ремонт на изпускателите на два от язовирите, да ги допълним и догодина да ги използваме, защото водата в „Камчия“ ще ни стигне до средата на лятото. Бургас е заплашен от воден режим. Цялото Черноморие, ако не управляваме „Камчия“ по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 6 месеца, а трябва за 15. Трябва да положим изключителни усилия”, каза министърът.

„Язовир „Камчия“ трябва да запазим като национален резервоар, за закачим два земеделски язовира в Порой и Ахелой, на които водата е качествена и догодина никой да не усети криза. Затова трябва да се създаде много стройна програма и да се ремонтират три язовира“, добави той.