Бившата винарска изба в кв. “Свети Георги” е вариант за изграждане на спортна зала в Поморие

След  общественото обсъждането на проектобюджета на община Поморие в  ГХГ „Дечко Стоев“ кметът Иван Алексиев подробно представи пред присъстващите  потенциалните терени за изграждане на спортна зала в гр. Поморие (видео).

Първоначално планираният терен предизвика съпротива у поморийци и бе организирана подписка в началото на  януари. Парцелът се намира в стара градска част, между улиците „Райна Княгиня“, „Антим I“, „3-ти март“ и „Княз Борис I“. Там е хандбалното игрище, където играят много деца; там се е намирала и опожарената през 1906 г. църква „Успение Богородично“; в района и сега има много сгради и няма места за паркиране. Освен това за планирането и за изпълнението на този  проект не бе проведено обществено обсъждане. Това са  аргументите на поморийци против изграждането на това място  на многофункционална спортна зала, за което се отпуска финансиране от държавния бюджет по инвестиционна програма за общински проекти. За изграждането на съоръжението е осигурено финансиране от 5 милиона лева чрез програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общинският съветник и организатор на подписката Веселин Анестиев допълни възраженията с думите, че мястото е неподходящо от архитектурна, геодезическа и устройствена гледна точка. Той нарече „светотатство“ градежа на спортна зала върху основите на църква.

Реакцията на хората доведе до обещанието на кмета за проучването и на други терени и провеждането на обществено обсъждане,което се състоя на 24.01.2024 г. в ГХГ „Дечко Стоев“ гр.Поморие.

На обсъждането кметът Иван Алексиев представи  пет възможни места за зала, за четири от които идеята не изглежда реалистична. Едното място е вече споменатото хандбално игрище. Второто място е дворът на СУ „Иван Вазов“/сгуровото игрище/, където параметрите за застрояване вече са изчерпани. Построени са частни кооперации. Друг терен е „Капката“, който е 6,5 дка, но ако залата се изгради там ще се заеме голяма част от терена, тъй като  е с неправилна форма, а залата е с правилна форма и теренът ще бъде опропастен. Четвърта възможност е районът на бившата жп гара, собственост на КТБ- фактическото й състояние е- 70 дка частна собственост, а 25 дка е общинска. Последна  и най-добра възможност за изграждане на спортна зала е теренът на бившата Винарска  изба 2,близо до двора на манастира, около 9 дка, с правилна форма, но е частна собственост – на „Черноморско злато“ . Общината трябва да предприеме действия по отчуждаване на този терен, който става по два начина-чрез плащане или замяна. Според кмета това  не е непреодолимо препятствие и след получената на обсъждането „зелена светлина“ от гражданите, той ще инициира процедура по отчуждаване. Кметът е оптимист за преговорите със собственика.

Оказа се, че тази бивша винарска изба в квартал “Свети Георги” е добър избор, има достатъчно място и за зала, и за басейн, и за паркинг.

Ще има яснота относно избрания терен до месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *