Да се докоснем до миналото на Поморие

Благодарение на г-н Пламен Кочев и създадения от него Исторически фото-парк „Ретро България“, можем да се докоснем до миналото на Поморие (до 1934 г. Анхиало), да станем свидетели на събития, колоритни личности и емблематични сгради, свързани с историята на нашия град. Чрез фотографиите можем да съпреживеем моменти от идването на цар Борис III при откриването на новата железопътна линия Бургас – Поморие (1939 г.), да забележим кмета Страшимир Георгиев сред артистите на Популярния театър на Георги Донев (1924 г.), да видим участниците в първия черноморски гребен поход в Поморие (юли 1938 г.).
Сред архивните кадри са малко известни снимки на сградите на катедралния храм „Успение Богородично“, на Анхиалска непълна смесена гимназия „Иван Вазов”, на читалище „Просвета – 1888“, на ЖП гарата и др. Отразени са и някои от поминъците на анхиалци като солодобив, представен чрез белоснежните купчини морска сол, мелничарство.

 

Интервюто с г-н Кочев, заслужено наречен „фото президент на България“, беше излъчено по Нова телевизия на 28.12.2021 г. в предаването „На кафе“, рубрика „Централа за чудни истории“.
Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” при ИМ Поморие

1 коментар

  1. Фотографиите са известни на поморийци, многократно са публикувани, има ги по стените на ресторантите в Поморие, като атракция към интериора.
    Това са снимки от фотоархива на Петър Калъчев.