Експедиционната Мега-яхта „Variety Voyager” се очаква в пристанището на Несебър

VARIETY VOYAGER още при спирането си през м. април 3013 в Истанбул, събра очите на местната публика, която е виждала много големи плавателни съдове. Снимката дължим на Marine Traffic.com
VARIETY VOYAGER още при спирането си през м. април 3013 в Истанбул, събра очите на местната публика, която е виждала много големи плавателни съдове. Снимката дължим на Marine Traffic.com

В началото на месец май 2013 г. маршрута на един необичаен круизен съд в пристанищата на Черно море, привлича внимание. Още с преминаването си през Босфора, гръцката мега-яхта VARIETY VOYAGER пое за първи път на голям експедиционен круиз в древния ПОНТ. Станаха известни и десетте пристанища, които възнамерява да посети за своите 72 избрани пасажери, съобщиха от Международния търговски и културен цунтър •ГЕОПАН•.

Мега – яхтата е под малтийски флаг. Построена е миналата година. Дължината й е 68 м., а ширината 12 м.Тонажът й е впечатляващ – 1593 т. Гази 3,5 м., като се обслужва от екипаж  от 32 души. Пристанище на домуването е Лавалета, Малта. Регистрирана е в италианския корабен регистър, но е построена в гръцката корабостроителница  Psarros Shipyard. Собственик и оператор на яхтата е Varyety Cruiser.

Графикът на експедиционното пътуване се спазва точно: Бартин, Самсун, Трабзон, Батуми, Сочи, Новоросийск, Ялта, Севастопол, Одеса. Все избрани имена на забележителни градове и пристанища на черноморската история и култура.

Преди да завърши първият приключенски маршрут в Черно море, гръцката круизна мега – яхта, на 6 май – Гергьовден, следобяд ще пристигне в пристанището на Старинен Несебър. Денят не е подбран случайно, в нейното първо пътуване по Евксинския Понт. Гергьовден е голям празник за православната общност по цялото черноморие.

Великолепието на Старинен Несебър и многобройните му църкви, както и статута му на световно културно наследство, ще привличат все повече богати пътешественици и яхти от типа на VARIETY VOYAGER. Големият християнски празник – избран за посещение на гръцката мега – яхта, ни кара да мислим и за 2000 годишната история на близкия Анхиало, който е сред най-древните административни и просветни центрове в християнския свят. Но, Поморие няма все още статут на открито международно яхтено пристинаще. 6 май е празник на град Поморие и манастира „Св. Георги”. От древното Анхиало излизат много вселенски патриарси и други висши иерарси на Константинополската Патриаршия.

В църковно исторически план Поморие почти винаги е бил по-голям и по-важен епископски, архиепископски, а впоследствие архиепископски център от Несебър и Созопол.

Може би, празника на Св. Георги и посветения на него манастир в Поморие е причина за гостуването на този блестящ гръцки круизен съд – в удобното пристанище на близкия Несебър?

Може би …

В началото на  XIV век, Анхиало е митрополитски център.Последният митрополит на Канстантинополската Патриаршия  Василий III , напуска града през 1906.Манастира „Св. Георги”,  след приемането му от Българската Екзархия, се радва на интерес и внимание на целия православен свят и най-вече на влиятелната анхиалска диаспора.
В началото на XIV век, Анхиало е митрополитски център.Последният митрополит на Канстантинополската Патриаршия Василий III , напуска града през 1906.Манастира „Св. Георги”, след приемането му от Българската Екзархия, се радва на интерес и внимание на целия православен свят и най-вече на влиятелната анхиалска диаспора.