“Женитба” от Гогол на поморийска сцена

ЧИТАЛИЩЕ “ПРОСВЕТА 1888” ГР. ПОМОРИЕ
И
ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР “КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ”ГР.ПАЗАРДЖИК
ВИ КАНЯТ
на 10 април от 19.00 часа

“ЖЕНИТБА”

от НИКОЛАЙ ВАСИЛИЕВИЧ ГОГОЛ

Режисьор ГАРО АШИКЯН

Сценография и костюми МИЛЕНА ПАНТЕЛЕЕВА

В ролите: ГЕОРГИ КЕРМЕНСКИ, ДОБРИН ДОСЕВ, ТОДОР ТАНЧЕВ, ТОДОР САЙКОВ, ДИМИТЪР ТЕРЗИЕВ, МАРЧЕЛА ХРИСТОВА, МИРА ЯНЕВА, ЛЮДМИЛА МИТЕВА, ЙОАННА МИКОВА, АЛЕКСАНДЪР ПАСКОВ, ЧАВДАР БОЗАДЖИЕВ И ТАНЯ ГИГОВА.

ПОМЕШЧИКЪТ ПОДКОЛЬОСИН е на възраст, когато си дава сметка, че е крайно време да се ожени, но не може сам да се справи с проблема си. В същото положение и Агафя Тихоновна. И за двамата лесно се намират посредници. Професионалната сватовница Фьокла Иванова изпраща в дома на Агафя цял куп кандидати – един от друг по-смешни, а с женитбата на Подкальосин се заема приятелят му Кочкарьов. Агафя Тихоновна не може да се спре на никого, флегматичния Подкальосин пък е ужасен от бързината, с която действа неговия сватовник. В последна сметка обаче, все пак той е избранникът. И трябва час по скоро да направи съдбоносната крачка. И той я прави. Само че- чрез бягство.

 

В българския театър няма по-много играна комедия от “Женитба” на Гогол. Постановката на пазарджишкия театър беше отличена с Годишната награда на Съюза на българските артисти – ИКАР 2009 за най-добър спектакъл. Награди получиха режисьорът Гаро Ашикян и актьорите Добрин Досев, Мира Янева и Тодор Кайков на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца през 2009 г.