Инициатива за засаждане на живи елхи след празниците

Община Поморие стартира инициативата „Коледа е, когато сме заедно”. Идеята е след празниците коледните дръвчета да не бъдат изхвърляни или оставени да вехнат в домашна среда, а да бъдат засадени при подходящи условия на открито. Така ще се създадат нови зелени кътове за разговори или отдих, кътове, където хората да са ЗАЕДНО. Гражданите, които тази година са решили да украсят дома си с жива елха в саксия, може да се включат в инициативата, като заявят участие на телефон: 0882 420046 или имейл: pr@pomorie.bg.

На няколко места в града ще бъдат определени терени за засаждане на иглолистните дръвчета след 15.01.2023 г. За максимално прихващане е добре да се запази целостта на кореновата система и растенията внимателно да бъдат прехвърлени от саксията в почвата навън. Служителите на общинско предприятие „Озеленяване, горско и селско стопанство” ще бъдат пряко ангажирани с кампанията и ще помогнат на всеки, който изяви желание не само да предостави дръвче, но и лично да го засади в определените за това дни (ще бъдат обявени в началото на януари 2023 г.).

„Коледа е символ на зараждащия се живот и тази година имаме желание този живот да продължи. За да порасне всяко едно растение, се полагат дългогодишни грижи. Практиката в последните години е да се украсяват отсечени елхи, чийто живот приключва след празниците. Убеден съм обаче, че подобна инициатива ще мотивира повече хора да си закупят елха в саксия, която после да засадят в двора си или на друго място. Община Поморие ще съдейства на всеки желаещ, защото смятам, че това е добър начин заедно да създадем още няколко зелени кътчета в града, на които след години да се радваме заедно!”, сподели кметът Иван Алексиев, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие