Какво да правим при топлинен удар

Топлинният удар, или още инсолация, е най-тежката форма на хипертермия при хората. При него са нарушени терморегулаторните процеси в тялото и организмът произвежда повече топлина, отколкото може да отдаде. Обикновено това се случва, когато човек е изложен дълго време на по-високи температури от нормалните.

В следствие на топлината тялото се загрява толкова бързо, че потта, чиято основна цел е да охлажда организма в подобни ситуации, не може да регулира телесната температура и тя стига до критичните 40 градуса. При потенето се губи и значително количество минерални соли. Топлинният удар е животозастрашаващ, затова през лятото, когато е и най-рисковият сезон, трябва да внимавате двойно повече.

Причини за топлинен удар

Причините за топлинен удар може да са няколко. От една страна, продължителното излагане под слънчевите лъчи са достатъчно условие не само за леки фази на слънчасване, но и за инсолация – например когато сте дълго време на плажа в рисковите часове от 12 до 16ч. или когато сте на открито без шапка в най-горещите дни

Друга възможна причина е дехидратацията, която може да бъде предизвикана както от топлото време, така и от недостатъчната консумация на вода в горещините. Когато на тялото не му достига вода, то взема „дозата” си от състава на кръвта, при което обемът на кръвта намалява, процесите в тялото се забавят, включително и потенето, необходимо за охлаждане на организма.

От топлинен удар сте застрашени и когато се намирате в район с по-висока влажност. Водата, с която е наситен въздуха, попада върху кожата и пречи на потта да се изпари, в следствие на което телесната температура се покачва. До инсолация може да се стигне и при често уриниране, предизвикано от значителна консумация на алкохол, бира, кафе.

Симптоми на топлинен удар

Симптомите на топлинния удар са познати на всички, преминали и през по-леките фази на слънчасването. Започва се с главоболие, световъртеж и гадене. На допир кожата е по-суха от обикновеното. Пулсът е ускорен, а лицето пребледняло от свиването на кръвоносните съдове.В крайните случаи се стига до халюцинации, агресивност, припадъци и гърчове, които при ненавременно взети мерки могат да доведат до смърт.

Какво да правим при топлинен удар?

Най-важният въпрос е какво да правим, ако около нас има някой, който е станал жертва на топлинен удар. Докато чакате линейката да дойде, се погрижете за болния. Човекът задължително се мести на сенчесто и по-хладно място, като тялото се оставя легнало. Излишните дрехи се махат и тялото започва да се облива със студена вода. На челото се слагат кърпи с лед, чиято цел е понижаване на телесната температура. Желателно е да не увивате тялото в мокри кърпи, защото в някои случаи по-стегнатите ледени компреси се превръщат в изолация и също пречат на възстановяването. Докато охлаждате тялото и ако пострадалият е в съзнание, давайте му да пие вода, за да преустановите процеса на дехидратация. Kross.bg